Σέρβου Αρκαδίας - Βιντεο

Το video  αυτό είναι μοναδικό, πολύ μεγάλης αξίας κατά τη γνώμη μου. Αφορά το γειτονικό μας χωριό Σέρβου.

Απ’ ότι φαίνεται, είναι γυρισμένο σε παραγωγή της ΕΡΤ στο Σέρβου αλλά και στην Αθήνα που μιλάνε σερβαίοι για το χωριό τους και την ζωή τους.

Η κάμερα της ΕΡΤ ξετυλίγει καρέ – καρέ την ζοφερή πραγματικότητα, την πλήρη ανυπαρξία του ελληνικού κράτους, ή μάλλον του κρατικού μορφώματος που αποκαλούμε όλοι εμείς «Ελλάδα». «Δεν έχουμε γιατρό, δεν έχουμε τηλέφωνο ….» ακούγονται να λένε οι σερβαίοι. Που εκφράζουν με τα λόγια τους την πέτρινη εικόνα της πάλαι ποτέ ελληνικής επαρχίας.

Ο λόγος τους βαθιά μαχαιριά στη σάπια πολιτική του νεοελληνικού μορφώματος που οδήγησε τον κόσμο στις άμορφες πόλεις, που διέλυσε την αγροτική παραγωγή προς χάριν του ψεύτικου κόσμου της αστυφιλίας.

Στο video  τούτο, μιλάνε όλοι οι Έλληνες για τους καημούς τους, για το παράλογο που συνάντησαν της Πολιτείας. Μιας Πολιτείας που δεν νοιάστηκε ποτέ για τους πολίτες της, Πολιτείας τόσο ανίκανης που δεν κατάφερε ποτέ να απομακρυνθεί από τον ραγιαδισμό.

Αυτές οι εικόνες είναι 30 – 35 χρόνων μόνο. Πόσο παλιές και τόσο φρέσκιες, σημερινές και επίκαιρες. Και φανερώνεται ακόμα η αιώνια πληγή, η μετανάστευση (εξωτερική και εσωτερική), γιατί ο κόσμος έπρεπε να ζήσει, τα παιδιά να μάθουν γράμματα, οι γερόντοι να είχαν αξιοπρεπή γηρατειά.  

Ο Γιάννης Χρ. Ζαφειρόπουλος, που του οφείλουμε και αυτό το εκπληκτικό ντοκουμέντο, δεν έσωσε μόνο το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, προχώρησε ένα βήμα μπροστά και μας χάρισε υλικό γλυκόπικρο, μας μεταφέρει στον καφενέ του χωριού, στα τραγούδια της παρέας και της τάβλας. Και ξεπηδά η παράδοση αβίαστα, ανόθευτη, δωρική.

Η σκληρή ζωή της Αρκαδίας, του ορεινού χώρου της ειδικότερα, η Αρκαδία που υμνήθηκε από ανθρώπους που την φαντάστηκαν, που την έπλασαν σαν ιδεατή, αλλά και απ’ όσους την γνώρισαν στην κάθε της έκφανση, περνά από μπροστά μας λεπτό προς λεπτό. Αρκεί ο νους μας να περιπλανηθεί, να μην σταθεί ακίνητος σε τοπικιστικά πάθη, να αφουγκραστεί το παράπονο του Έλληνα που έρχεται από τους αιώνες τους παλιούς, ζωντανό, στέρεο, καθαρό σαν το νερό της πηγής, αμόλυντο σαν τον βουνίσιο αέρα μας.

 

DVD

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος