Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας - η δύναμη της απλότητας

Σε αυτό το video τον κυρίαρχο ρόλο παίζει η απλότητα. Και έχει πιστεύω ιδιαίτερη αξία σήμερα η ανάδειξή της, στην εποχή μας, που την έχουμε ξεχάσει. Το video αυτό γυρίστηκε το 1992, δεν είναι και τόσο παλιό, μονάχα 21 χρόνια πίσω. Και όμως, όλα είναι διαφορετικά.

     Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ (έτσι θα το ονόμαζα), η οικογένεια βρίσκεται στο πασχαλινό τραπέζι. Το πλάνο εστιάζεται γύρω από αυτό και η οικογένεια λειτουργεί ελεύθερα, συμμετέχει στη μυσταγωγία της πασχαλινής γιορτής. Τα πρόσωπα καθαρά, εκφραστικά, αγνοούν την κάμερα, δρουν φυσικά.

     Η κάμερα στη συνέχεια αλλάζει πλάνα, βγαίνει στην αυλή του χωριού, πηγαίνει στα πρόβατα, στα βουκολικά ακούσματα, στου Βελή τη ράχη, στα Λακαντάρια, στους Ψαραίους περιπατητές που αυτοσυστήνονται, στην πλατεία (πόσο διαφορετική ήταν τότε!), και στη μικρή συγκέντρωση του κόσμου, στο φτιάξιμο του τραχανά. Σκύβει η κάμερα στου Κουριαλού την πηγή να πιεί νεράκι φρέσκο. Περιδιαβαίνει στα Κολοκοτρωνέϊκα λημέρια και στην βρύση της Εφτακαρβελούς στην καρδιά του Μαινάλου. Όλα αυτά δίνονται με τρόπο φυσικό, καθαρό, και γινόμαστε αποδέκτες του απέριττου.

Εικόνες αργές, δίχως βιάση, εικόνες αληθινές.

     Το καλύτερο video του Γιάννη Χρ. Ζαφειρόπουλου κατά τη γνώμη μου. Που φανερώνεται μέσα από αυτό ο ψυχισμός του, η αγάπη του για το χωριό. Και αναδεικνύεται έντονα η χαμένη δύναμη της πηγαίας στιγμής.

1ο DVD

2ο DVD

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος