Οι παρουσιάσεις βιβλίων Ψαραίων συγγραφέων

Οι παρουσιάσεις βιβλίων Ψαραίων συγγραφέων

 

Την Κυριακή στις 7 Απριλίου στο ίδρυμα Θεοχαράκη και την Δευτέρα 15 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, σε δύο εξαιρετικούς αισθητικά χώρους, ο Δημήτρης Μαυραειδόπουλος και ο Δημήτρης Σταματόπουλος, αντίστοιχα, παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα βιβλία τους. Ο μεν πρώτος το βιβλίο: «Ιστορικός περίπατος 22 αιώνων», ο δε δεύτερος το βιβλίο: «Πέρα από το φως».

            Στην παρουσίαση του Δημήτρη Μαυραειδόπουλου, δεν κατάφερα να παραστώ λόγω υποχρεώσεων εκτός Αθηνών. Πληροφορήθηκα όμως, διάβασα επίσης λόγια αγάπης για το έργο του συγγραφέα. Γέμισε η αίθουσα από φίλους αλλά και πατριώτες του αγαπητού Δημήτρη, τίμησαν με την παρουσία τους έναν εξίσου λαμπρό άνθρωπο.

            Στην παρουσίαση του Δημήτρη Σταματόπουλου, παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τον λόγο του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Σαχινίδη που μίλησε για τα τρία παραμύθια του αγαπητού Δημήτρη, την ομιλία του γνωστού δημοσιογράφου κ. Καμπουράκη και την απίθανη αναφορά του εξαιρετικού ηθοποιού Αλέξανδρου Αντωνόπουλου (ανεψιός της Κατίνας Παξινού) που, διάβασε με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο.

            Χάρηκα ιδιαίτερα μπορώ να πω, διότι άκουσα έναν πολιτικό -τον κ. Σαχινίδη- να εκφέρει λέξεις αληθινές, γεμάτες ουσία, που ανέλυαν ή και συμπλήρωναν μπορώ να πω, τα νοήματα των τριών παραμυθιών.

            Άκουσα επίσης με την δέουσα προσοχή τον εικονογράφο των παραμυθιών, τον κ. Χριστούλια. Είναι πράγματι εντυπωσιακό, το πως διαβάζεις ή ακούς κάτι και το μεταφέρεις σε εικόνες, σε σκίτσα. Μη μας διαφεύγει εξάλλου η εκπληκτική δουλειά από πλευράς σκίτσων που έγινε στα τρία παραμύθια του Δημήτρη από τον κ. Χριστούλια.

Εκείνο που ήταν επίσης εντυπωσιακό και στις δύο παρουσιάσεις των συμπατριωτών μας – στην πρώτη επειδή μου μετέφεραν το κλίμα και στη δεύτερη επειδή το έζησα ο ίδιος, είναι κάτι που χωρίς να το επιδιώξουν οι συγγραφείς, συνέβη. Κυριάρχησε στους χώρους το Ψάρι. Γιατί; μα διότι, ο γενέθλιος τόπος είναι μέρος του «dna» των δύο συγγραφέων. Και να μην θέλουν, το Ψάρι τους ακολουθεί και νιώθει περήφανο που παιδιά του το γνωρίζουν στον κόσμο. Το μικρό και άγονο Ψάρι, ευτύχησε για ακόμα μία φορά διότι τα παιδιά του δεν μιλάνε γι’ αυτό με λέξεις μα με την ψυχή τους.

Καλοτάξιδα να είναι τα βιβλία των αγαπητών συμπατριωτών μας. Και πιστεύω ότι, ειδικά τις μέρες τις γιορτινές που έρχονται, μπορούν να γίνουν δώρα πολύτιμα σε φίλους μας και σε ανθρώπους που αγαπάμε.

Περισσότερα για τα βιβλία τους, μπορείτε να διαβάσετε στα κάτωθι λινκς:

Ιστορικός περίπατος 22 αιώνων.

Πέρα από το φως.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος