Μια κριτική ματιά για το βιβλίο του Δ. Σταματόπουλου «Πέρα από το φως»

Μια κριτική ματιά για το βιβλίο του Δ. Σταματόπουλου «Πέρα από το φως»
εκδόσεις forin.

 

Τον Δημήτρη το πανελλήνιο τον γνώρισε από τη συγγραφή του φορολογικού κώδικα, μία επιστημονική εργασία-σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες του χώρου, το οποίο σήμερα κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή. Ως παππούς με εγγόνια θα συγγράψει τρία παιδαγωγικά παραμύθια για παιδιά.

Αφού τελείωσε με όλα αυτά, ήρθε η ώρα του να περάσει από το ζην στο ευ ζην. Έγραψε μία ιστορία με θέμα τον μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο, το ανεξερεύνητο και άγνωστό μας σύμπαν, το οποίο μελετάται εδώ και χιλιετίες, γεγονός που δείχνει πόσα λίγα γνωρίζουμε και πόσα προσδοκούμε ακόμα να μάθουμε. Μια αέναη σκυτάλη αναζήτησης, αφού από τότε που ο νοήμων άνθρωπος πορεύτηκε στη γη ατενίζει τον έναστρο ουρανό και αναρωτιέται «Ποιος είμαι, από πού έρχομαι και που πάω;» και θα συνεχίσει να ψάχνει όσο μέσα του παραμένει παιδί. Η βασιλεία του κόσμου τούτου, θα μας πει ο Ηράκλειτος, ανήκει στα παιδιά και η φύση που είναι θεός, αρέσκεται στο να κρύβεται και να φανερώνεται με μέτρο, κι αυτός είναι ο λόγος που η γνώση είναι αθροιστική. Αλλά και πόση γνώση αντέχει ο άνθρωπος ώστε να μην παραφρονήσει;

Με βάρκα την ελπίδα πέφτουμε, σηκωνόμαστε και συνεχίζουμε. «Ελπίζω άρα υπάρχω» παραφράζοντας τον Καρτέσιο ή «Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει", δηλαδή αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις, θα μας πει ο Ηράκλειτος. Η δε αγάπη για την αναζήτηση ξεπερνάει τα όποια εμπόδια. Ένα ταξίδι που μπορεί να μην φτάσουμε στο τέλος, αλλά τουλάχιστον θα αξίζει η προσπάθεια. Και σε αυτό το ταξίδι δεν είμαστε μόνοι μας, μαζί μας συνυπάρχει και κάποιος άλλος αόρατος, που μπορεί να είναι ο άλλος μας εαυτός, μπορεί να είναι και ο φύλακας άγγελός μας. Σε αυτή τη γη κάποιοι άνθρωποι έρχονται με άστρο, έχουν να επιτελέσουν μία αποστολή και αυτό το κάνουν με μέτρο, με σύνεση, χωρίς έπαρση. Είναι οι ακάματοι ερευνητές και επιστήμονες, που βελτιώνουν τη δική μας ζωή και σώζουν ζωές. Όλοι αυτοί έχουν την έννοια του Θεού, τονίζει ο συγγραφέας.

Ο συγγραφέας στο φανταστικό αυτό ταξίδι, επιλέγει δύο νέους επιστήμονες, τους οποίους συμπληρώνουν και κάποιοι άλλοι. Οι δύο αυτοί αστρο-άνθρωποι επιστήμονες, σκοπό έχουν να εξερευνήσουν το άγνωστο σύμπαν. Στον έναν ο Δημήτρης επιλέγει να δώσει το όνομα Φοίβος, το άλλο όνομα του Απόλλωνα - του θεού του φωτός, αφού μόνο το φως μπορεί να φωτίσει τα σκοτάδια. Στο άλλον, το όνομα Αγγελίνα, όνομα και αυτό με συμβολισμό. Ο αστρο-άνθρωπος από άγνωστη αιτία περνάει σε άλλη διάσταση, χάνεται στο σύμπαν και επανέρχεται στη Γη ύστερα από περιπλάνηση 20 ετών. Συναντά ανθρώπους που τον θεωρούν νεκρό και τους διηγείται τις εμπειρίες του.

Ένα βιβλίο καλογραμμένο, στοχαστικό, με πλοκή και πολλά ερεθίσματα. Προσιτό για να διαβαστεί από τον καθένα.

Του εύχομαι να είναι και αυτό καλοτάξιδο.

 

 

 

Δημήτρης Μαυραειδόπουλος