Ο καινούργιος χρόνος ας είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο

Ο καινούργιος χρόνος ας είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο

 

Είμαστε ήδη στον καινούργιο χρόνο και ελπίζουμε αυτός να πάει καλύτερα από τον προηγούμενο. Πράγματι, το 2023, ειδικότερα για το χωριό μας, ήταν χρονιά δύσκολη, με πολλές απώλειες ανθρώπων μας, με αποτέλεσμα ο ψυχικός πόνος -κυρίως για τους στενότερους συγγενείς των ανθρώπων που «έφυγαν» από κοντά μας-, να είναι πολύ μεγάλος.

Ο χρόνος γιατρεύει τον πόνο, έτσι έλεγαν οι παλιοί και μάλλον είχαν δίκιο. Αλλά και πάλι, όσο εύκολα ή γρήγορα περάσουν τα χρόνια, οι άνθρωποι μας – που τους νιώθουμε πάντοτε κοντά μας, μας δημιουργούν πόνο εφόσον χάθηκε η μορφή τους. Εδώ ίσως, θα πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο της σκέψης μας και να αναρωτηθούμε τι ήταν καλύτερο γι’ αυτούς, βγάζοντας εμάς από το κάδρο, αφαιρώντας δηλαδή τις δικές μας επιθυμίες. Τι ήταν καλύτερο γι’ αυτούς από την στιγμή που γεννήθηκαν προβλήματα υγείας αξεπέραστα.

Βέβαια, είναι άλλο πράγμα να φεύγει ένας άνθρωπος πλήρης ημερών, να φεύγει ένας μεσήλικας έστω, και είναι εντελώς άλλο πράγμα να φεύγουν οι νέοι μας. Όταν συμβαίνει αυτό, όταν φεύγει ένας νέος άνθρωπος, τότε χαλάει η σειρά στη ζωή. Δυστυχώς και η φύση σφάλει, δεν υπάρχει ή δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου.

Η φύση σφάλει, ή, η Ειμαρμένη, που αγνοούμε τις βουλές της και τους σκοπούς τους, αποφασίζει σύμφωνα με τους δικούς της νόμους. Η ουσία όμως της απώλειας δεν αλλάζει.

Τέτοιες μέρες, που λείπουν οι άνθρωποι μας από το γιορτινό τραπέζι, τους φέρνουμε κοντά μας με άλλο τρόπο, δεν υπάρχει η μορφή τους αλλά είναι έντονα αισθητή η παρουσία τους. Μιλάμε γι’ αυτούς, κλαίμε, χαιρόμαστε, γελάμε φέρνοντας στο νου μας στιγμές που ήμασταν μαζί τους, διαπιστώνουμε πολύ εύκολα πως τελικά οι άνθρωποι μας δεν πεθαίνουν ποτέ, παρά μόνο όταν εμείς πάψουμε να τους έχουμε στη καρδιά και στο μυαλό μας.

Σε όλους τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, ειδικότερα σε αυτούς που βίωσαν με σκληρό τρόπο την απώλεια των οικείων τους, θα ΄λεγα μία λέξη μονάχα: Αγάπη. Αυτή λυτρώνει, αυτή βοηθά, αυτή οδηγεί, αυτή ενώνει, αυτή είναι η ουσία της ζωής. Η Αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη, αυτή εμπεριέχει την συμπόνια, τον αλληλοσεβασμό, την αδελφοσύνη.

Τον καινούργιο χρόνο, ας αφήσουμε στην άκρη την ελπίδα διότι δεν βοηθά αλλά εγκλωβίζει τη ζωή μας. Ας δούμε τη ζωή με θετικό τρόπο, ακόμα και μέσα από την απώλεια των ανθρώπων μας.  

 

Κ α λ ή   Χ ρ ο ν ι ά

 

 

 

 

Opsarion.gr