Επιστολή Νικολάου Δημ. Κουσιουρή προς Δήμο Γορτυνίας

Επιστολή Νικολάου Δημ. Κουσιουρή προς Δήμο Γορτυνίας

 

Θέμα: Ξήρανση καρυδιάς λόγω πιθανής έξωθεν παρέμβασης-δηλητηρίασης. 

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Κατόπιν ενημέρωσης από συμπατριώτες και συγγενείς και επιτόπου επίσκεψης στο Ψάρι εμού του ιδίου, διαπιστώθηκε ότι η ιστορική καρυδιά η οποία βρίσκεται παραπλεύρως της πατρικής μου οικίας στο Ψάρι έχει αρχίσει μυστηριωδώς να ξεραίνεται. Την εν λόγω καρυδιά είχε φυτέψει ο αείμνηστος πατέρας μου Δημήτριος Κουσιουρής πριν 80 περίπου χρόνια και ανήκει έκτοτε σε όλο το χωριό. Κατόπιν οδηγιών γεωπόνου και παρουσία συγχωριανών, έλαβα κατάλληλο δείγμα το οποίο προσκόμισα σε εξειδικευμένο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο  όπως φαίνεται στο σχετικό 1 και κατόπιν της εργαστηριακής εξέτασης ανιχνεύθηκε στο δείγμα εδάφους της καρυδιάς ύπαρξη φυτοτοξικού παράγοντα. 

Κατά την άποψη μας, εμού και πολλών συμπατριωτών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προέλθει από εξωγενή παράγοντα, δηλαδή κάποιος να επεδίωξε να δηλητηριάσει την καρυδιά. Δεν είναι δυνατόν μετά από σχεδόν 80 χρόνια να «φύτρωσε» από μόνος του ο εν λόγω φυτοτοξικός παράγοντας και στο συγκεκριμένο μόνο σημείο. Έχουμε λάβει προφορικά σχετικές οδηγίες από το ινστιτούτο ώστε να σώσουμε το μεγαλειώδες δέντρο. Στα σχετικά 2&3 υπάρχει καταγεγραμμένη σχετική «προϊστορία»  όπου κάποιος είχε ζητήσει από τον Δήμο με έωλα επιχειρήματα την κοπή της καρυδιάς κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε δεκτό.  

Η συγκεκριμένη καρυδιά αποτελεί ιστορικό τοπόσημο για το χωριό μας, καθώς κάτω από τα κλαδιά της έχουν νοιώσει  τη θαλπωρή και τη σκιά μεγάλος αριθμός συγχωριανών, διαβατών, επισκεπτών. Στέκεται παράπλευρα από το μοναδικό καφενείο-παντοπωλείο που είχε απομείνει μέχρι πρότινος στο χωριό μας και αποτελεί σημείο συνάντησης, ενώ γίνεται αμέσως αντιληπτή κατά την είσοδο στο χωριό μας στα πρώτα σπίτια (είσοδος χωριού απο εκκλησία Άη-Γιάννη) καθότι βρίσκεται και στο υψηλότερο σημείο. Πάμπολοι συμπατριώτες και περαστικοί απόλαυσαν τον καφέ τους, το γεύμα τους, το νερό τους υπό τη σκέπη του φιλόξενου πελώριου δέντρου και συνεχίζουν να απολαμβάνουν και θα συνεχίσουν εφόσον μεριμνήσουμε για την διάσωσή του. Αποτελεί, μπορεί να πει κανείς, μία πολιτιστική κληρονομιά άρρηκτα συνδεδεμένη με το χωριό μας και παρότι τα χωριά μας ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους δεν σημαίνει ότι θα παύσουμε να παλεύουμε για αυτά και ό,τι πρεσβεύουν.

Σας ενημερώνω με την παρούσα, την οποία κοινοποιώ και σε άλλους φορείς, ώστε να λάβετε γνώση και σας καλώ να προστατεύσουμε την ύπαρξη αυτής της ιστορικής καρυδιάς-σήμα κατατεθέν για το χωριό μας λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και να ενημερώσετε όποιον άλλον αρμόδιο  φορέα εσείς κρίνετε ώστε να πράξει τα δέοντα. Αν τυχόν αποδειχθεί ότι το δέντρο έχει δηλητηριαστεί, θα πρόκειται για ειδεχθές έγκλημα στη συνείδηση όλων των «Ψαραίων» πέραν του τι προβλέπει ο νόμος. 

 

 

 

 

Με εκτίμηση


Νικόλαος Δημ. Κουσιουρής

Τλφ επικοινωνίας:  2102230904, +306973693942, +306973694942)

=================

Κοινοποίηση:

α)   Διεύθυνση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής Δήμου Γορτυνίας. 
β)   Δημοτική ενότητα Ηραίας/ Αντιδήμαρχος Ηραίας 

γ)   Τοπική κοινότητα Ψαρίου Ηραίας 

δ)   Αστυνομικό τμήμα Γορτυνίας

ε)   Περιφέρεια Πελοποννήσου/ Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

στ) Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας

ζ)   Υπουργείο πολιτισμού/Εφορεία αρχαιοτήτων Αρκαδίας

 

Σχετικά:

1/ Επιστολή Ν. Κουσιουρή προς Δήμο Ηραίας/13-05-2009 σχετικά με αίτημα κοπής καρυδιάς. Σε μορφή Jpg.

2/ Δελτίο αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης δείγματος καρυδιάς από Μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο, της 31ης Οκτωβρίου 2023. Σε μορφή PDF.