Ενότητα – ό,τι συμβαίνει στο Ψάρι στο αιώνιο παρόν

Ενότητα – ό,τι συμβαίνει στο Ψάρι στο αιώνιο παρόν

 

Λέει μία παροιμία -την έχετε ακούσει όλοι σας και ίσως την έχετε αναφέρει κι εσείς-, «κάθε πέρση και καλύτερα». Αυτή λοιπόν η αντιφατική παροιμία, διότι περί αυτής πρόκειται, όταν εκστομίζεται από κάποιον φανερώνει πεσιμισμό, νοσταλγία για το περασμένο, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Την έχω ακούσει από αρκετούς ανθρώπους όταν στην αναφορά τους συγκρίνουν το παρόν με το χθές. Αυτός όμως ο τρόπος σκέψης είναι παράλογος, κατά την γνώμη μου φυσικά.

            Αντίθετα με την παροιμία αυτή, μία άλλη που μάλιστα με βρίσκει σύμφωνο και δεν έχει αντιφάσεις, είναι αυτή που λέει: κάθε χρονιά και καλύτερα». Η συγκεκριμένη παροιμία λοιπόν, ταιριάζει γάντι, στις δραστηριότητες της Αδελφότητας που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο χωριό μας.

Κάθε Αύγουστο, η Αδελφότητα μας προσφέρει και μία καινούργια ή πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Μάλιστα, έχει κατορθώσει και στο διάστημα αυτών των εκδηλώσεων, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, ο κόσμος αγκαλιάζει με θέρμη τα πάσης φύσεως δρώμενα, και εντελώς φυσικά διαχέεται στον χώρο του μικρού μας χωριού μία κατάσταση όχι μόνο ευχάριστη μα και ευεργετική.

Η Ενότητα, που τις περισσότερες φορές είναι απούσα από τη ζωή μας, ειδικά στις πόλεις που διάγουμε τον βίο μας, εδώ στο χωριό λαμβάνει διαστάσεις εκρηκτικές, Εδώ απουσιάζουν τα πάθη της πολιτικής, τα πάθη της αντιπαλότητας, του γηπέδου αν θέλετε τα πάθη, και κυριαρχεί η Ενότητα.

Δεν θα αναφερθώ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αδελφότητας που φροντίζει κάθε φορά, με πολύ κόπο κι αγάπη και το διεκπεραιώνει πάρα πολύ θετικά, όχι, απλά αναφέρομαι στο κλίμα που επικρατεί στο χωριό μας, όλο αυτό το διάστημα που σφύζει από ζωή, που ακούγονται παντού παιδικές φωνές, στους δρόμους, στις κούνιες, στο γήπεδο του μπάσκετ, που, κάθε ανθρώπινη κίνηση μικρών ή μεγάλων, δένει αρμονικά, λές κι ένας μίτος -σαν αυτόν της Αριάδνης-, ενώνει τα Πάντα σε Ένα.

Το Λαογραφικό Μουσείο, τα μαγειρέματα, οι αγώνες μικρών και μεγάλων, το πανηγύρι, αυτά, αποκτούν σημαντική αξία διότι έχουν την «έγκριση», την αγάπη, την χαρά του κόσμου. Το κοινό καλό, είναι αποδεκτό απ’ όλους. Και όλοι το υποστηρίζουν με θέρμη.

Όμως, αυτός όλος ο αγώνας της Αδελφότητας -διότι περί αυτού πρόκειται-, αγώνας για να φέρει σε πέρας το έργο που κάθε φορά προγραμματίζει, είναι αδύνατο να πάρει σάρκα και οστά μόνο από το διοικητικό συμβούλιο των εννέα ατόμων. Ειρήσθω έν παρόδω, απουσιάζουν δυό μέλη του συμβουλίου από τις δραστηριότητες φέτος, τα έχουμε όμως στο νού μας, τ’ αγαπάμε, μας λείπουν. Για να συνεχίσω όμως, πίσω από τα φώτα της ράμπας, εργάζονται ακούραστα άνδρες και γυναίκες, φροντίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, δεν βαρυγκωμούν, με αποτέλεσμα, η κάθε εκδήλωση να είναι πλήρης στο κάθε τι από οργανωτική άποψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Αδελφότητα, σε απόλυτο θα ‘λεγα συντονισμό, δρα και ο πρόεδρος του χωριού μας. Ακούραστος κι αυτός, φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια στον χώρο των δικών του αρμοδιοτήτων, έχει καθαρίσει τους δρόμους, φροντίζει για την επάρκεια του νερού, για τις κοινόχρηστες λάμπες, διαχειρίζεται με αξιοσύνη την καθιερωμένη προσφορά ανώνυμου Ψαραίου που προφέρει δεκάδες γλάστρες με βασιλικούς κι άλλα όμορφα λουλούδια και μάλιστα τις τοποθετεί όλες στον χώρο γύρω από τον Αγιάννη.  

Σημαντικότατη και η παρουσία του Κοινοτάρχη μας, αγωνιά κι αυτός όπως και η Αδελφότητα για να εξαφανιστούν τυχόν προβλήματα, έδωσε αγώνα για να καταφέρει τον τεχνικό δικτύου να έρθει στο χωριό μας τις μέρες αυτές και να δώσει ελεύθερο ίντερνετ σε όλο το χωριό, και έτσι να υλοποιήσει στο έπακρο τις μεγάλες οικονομικές προσφορές Ψαραίων που έπρεπε να διαχειρισθεί, κυριολεκτικά μπορώ να πω, δεν κοιμάται για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς, ειδικότερα αυτές τις μέρες μία κοινότητα προηγμένη, τουλάχιστον σε αντίληψη.

Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης του ποιος ή ποιοι πρόσφεραν περισσότερα, διότι αν πέσουμε στην παγίδα της σύγκρισης, αυτόματα έχουμε πέσει στη διαίρεση, στην χωριστικότητα. Πεποίθησή μου είναι ότι, το χωριό ενωμένο δρα και πετυχαίνει.

Η Ενότητα αυτή οφείλεται σε όλους τους συντελεστές, τόσο της Αδελφότητας και του Κοινοτάρχη και άλλο τόσο σε όλες και όλους που αθόρυβα αγκάλιασαν και εργάστηκαν με ζήλο ώστε να υποστηρίζουμε ότι: «ακόμα ένα καλοκαίρι στο χωριό μας καλύτερο από τα προηγούμενα».

Τις επόμενες μέρες, θα δείτε στο διαδίκτυο και πλήρες οπτικοακουστικό υλικό που πλέον δημοσιεύεται στην σελίδα της Αδελφότητας. Το υλικό αυτό θα καλύψει όλο το φάσμα των εκδηλώσεων και μπορείτε να το δείτε (αλλά και να το παρακολουθείτε) στο κάτωθι λινκ.  

https://www.facebook.com/groups/1144540379596473

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος