Η θέση του κ. Κούλη για το αλώνισμα και το θλιβερό πάνελ του Open-tv

Η θέση του κ. Κούλη για το αλώνισμα και το θλιβερό πάνελ του  Open-tv

Προ ημερών έκανα την παρακάτω ανάρτηση για την αναβίωση του αλωνίσματος στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας:

«Για χάρη της θέασης και του ευδαιμονισμού, τα άλογα ιδρώνουν, κουράζονται, οι δύο κυρίες του πλάνου φλυαρούν μεταξύ τους, οι θεατές στην πλειοψηφία τους θα τραβάνε βίντεο για δείξουν την καλλιτεχνική τους υποβόσκουσα ματιά, ο άνθρωπος πίσω από τα άλογα, με το μαστίγιο στο χέρι, ιδρωμένος και κουρασμένος κι αυτός σαν τα άλογα, κλείνει τον κύκλο του παράλογου.

Ναι, αυτό το σκηνικό, δεν έχει λογική, η επιθυμία κάποιων να αναβιώσουν το αλώνισμα, δεν έχει καμία ουσία. Θα είχε το βίντεο αυτό αξία αν το αλώνισμα συνέβαινε πριν 60-70 χρόνια και πιο πίσω, όταν ο κόπος του αγρότη βρισκόταν στο αλώνι και με το αλώνισμα έπαιρνε τον καρπό και τραβούσε για τον μύλο, για το πολυπόθητο αλεύρι, για το ψωμί της οικογένειας.

Όταν στήνεται το σκηνικό αυτό για χάρη της παράδοσης, δηλαδή για χάρη του νεκρού παρελθόντος, από το τίποτα ξεπηδούν συναισθήματα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, τα ζώα τραβάνε τον Γολγοθά τους για χάρη του εντυπωσιασμού, δηλαδή για το τίποτα.

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κανείς μαζί μου, εξάλλου ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο. Ίσοι είμαστε, όχι όμοιοι.

Και για τυχόν παρεξηγήσεις, η σελίδα αυτή αλλά και η συγκεκριμένη ανάρτηση, δεν εκφράζουν ένα χωριό αλλά τον διαχειριστή αυτής και μόνο».

Η ανωτέρω ανάρτηση κοινοποιήθηκε από αρκετούς «φίλους» του «Facebook», προφανώς και αρκετοί άλλοι έγραψαν για το αλώνισμα θετικά ή αρνητικά πράγματα, συνεπώς διογκώθηκε όλη αυτή είδηση και έφτασε και σε ένα κανάλι που λέγεται  Open-tv. Δεν το γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω ποιος/α το έχει, όπως δεν γνωρίζω γενικότερα και τα γνωστότερα κανάλια μιάς και εδώ και περισσότερα από 23 χρόνια, έχω αποβάλει από την ζωή μου την τηλεόραση με αποτέλεσμα να αγνοώ πράγματα που εσείς οι τηλεθεατές ενδεχομένως να γνωρίζετε. Αυτό, δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, επιλογή μου είναι και δεν είναι απαραίτητο να την ενστερνιστείτε ή να την καταδικάσατε.

Διάβασα όμως, ότι στο έν λόγω τηλεοπτικό κανάλι  Open, οι παρουσιαστές κάποιας εκπομπής είχαν σαν πρώτο θέμα τους τον «βασανισμό» των αλόγων, και διάφορα μάλλον ακραία από το αλώνισμα, για έναν και μόνο προφανή λόγο, για την αύξηση της τηλεθέασης. Κάθισα λοιπόν αναπαυτικά στην καρέκλα μου και είδα από το  YouTube, την -τρόπον του λέγειν- συζήτηση, εφόσον δεν επέτρεπαν στον δήμαρχο Γορτυνίας κ. Κούλη να ολοκληρώσει τις θέσεις του περί κακοποίησης των ζώων και άλλων φαιδρών που σκοπίμως ήθελαν να περάσουν οι επί του πάνελ καθήμενοι παρουσιαστές και παρουσιάστριες.  

Καλώς ο δήμαρχος αντέδρασε έντονα στα περί κακοποίησης των ζώων, κακώς όμως εξηγούσε σε ανθρώπους που δεν ήθελαν ν’ ακούσουν αλλά να πούν…. Μάλιστα, κάποια στιγμή, ακούστηκε το θλιβερό από μία οργισμένη κυρία του πάνελ: η κοινή γνώμη κ. δήμαρχε έχει άποψη επί του θέματος! Όχι κυρία μου, η κοινή γνώμη έχει άγνοια επί του θέματος για έναν απλό λόγο -μην πάω στους πολύπλοκους-, διότι άποψη σημαίνει άγνοια. Όπως κι εσείς αλλά και ένας άλλος κύριος που μιλούσε στον δήμαρχο με αγενή τρόπο λες και ήταν φιλαράκια, κι εσείς έχετε άγνοια επί του θέματος και για τον λόγο αυτό, τάχα μου οργισμένοι όλοι και όλες σας, λέγατε διαρκώς ασυναρτησίες.

Κι εγώ διαφωνώ -όπως διακρίνεται άλλωστε στην ανάρτηση που έκανα-, για την αναβίωση του αλωνίσματος διότι όλο αυτό δεν έχει κανένα νόημα, καμία ουσία αλλά γίνεται μόνο προς χάρη του ευδαιμονισμού, κι άλλοι ενδεχομένως να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά καμία κακοποίηση δεν υπέστησαν τ’ άλογα. Γράφω ότι τ’ άλογα τραβάνε τον Γολγοθά τους, επειδή όλο αυτό το σκηνικό δεν έχει κανένα νόημα.

Μπορεί να διαφωνώ με τον δήμαρχο για την συνέχιση αυτού του δρώμενου χάριν της νεκρής ούτως ή άλλως παράδοσης, αλλά τον υποστηρίζω απέναντι σε θλιβερά πάνελ που αναζητούν διακαώς την τηλεθέαση για να συντηρήσουν την ύπαρξή τους στον τραχύ κόσμο μας και κάνουν την τρίχα τριχιά.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος