Δημοτικά & τοπικά εκλογικά θέματα

Δημοτικά & τοπικά εκλογικά θέματα

 

Προ ημερών, διάβασα στα κοινωνικά δίκτυα μία οργισμένη επιστολή ενός συνδημότη, ο οποίος κατακεραύνωνε τον δήμαρχο για την απουσία έργων και έν γένει για την ανυπαρξία του (αυτά σε γενικές γραμμές διότι δεν έχω διάθεση να επαναλάβω τα όσα γράφτηκαν), φαίνεται μάλιστα πως απάντησε ο δήμαρχος (έχασα όμως την απάντησή του) και ο οργισμένος συνδημότης μας επανήλθε δριμύτερος.

Με μία λέξη, λόγια, ναι λόγια δίχως ουσία που τα επιβάλλει όμως καθώς φαίνεται ο προεκλογικός αγώνας που έχει ήδη αρχίσει και κατά τον οποίον, αν δεν κραυγάζεις δεν ακούγεσαι, ή έτσι νομίζεις.

Για την Γορτυνία -περί αυτής πρόκειται-, στο παρασκήνιο πάντοτε, γεννιούνται νέες συμμαχίες, δηλώνουν την παρουσία τους φρέσκοι δήμαρχοι με θητεία σε δήμους της Αθήνας, μονοκούκια μετακινούνται σε άλλα στρατόπεδα και κοινή συνισταμένη όλων αυτών των προεκλογικών κινήσεων, είναι «η αγάπη, η ανιδιοτέλεια, ο αγώνας, η προσφορά» και τόσες ακόμα λέξεις χωρίς νόημα που βγαίνουν αβίαστα από τα χείλη υποψηφίων, παλιών ή ακόμα και καινούργιων.

Οι δημοτικές παρατάξεις, έχουν φτιάξει ένα πρόχειρο πρόγραμμα μα το παράδοξο εδώ είναι ότι, δεν μιλάνε γι’ αυτό αλλά προτιμούν να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου, κάτι σαν τις μάχες με τους κόκορες δηλαδή. Η προεκλογική περίοδος, ή καλύτερα η κοκορομαχία, θα εξελιχθεί στα ίδια πεδία της ανεπάρκειας, της έλλειψης πραγματικού οράματος (όχι σαν τα οράματα του Μακρυγιάννη), της αντίδρασης, της οικογενειοκρατίας (να τα μονοκούκια), της μη επίγνωσης, του μικροσυμφέροντος – διότι ως γνωστόν, η σκέψη σου μικρέ άνθρωπε φτάνει μέχρι εκεί που τελειώνει το συμφέρον σου.

Στο δι’ ταύτα όμως, σε ό,τι αφορά την προεκλογική Γορτυνία και σύμφωνα με πηγές κρυφές και φανερές, έχουμε να περάσουμε μία ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο, αντί λοιπόν να θυμώνουμε και να οργιζόμαστε, ας την απολαύσουμε – διότι πως να το κάνουμε, οι εκλογές, γιορτή είναι για παιδιά μικρά και μεγάλα, ενίοτε και για ενήλικες!

Προ ημερών ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρακόπουλος με καταγωγή από Βυζίκι την υποψηφιότητα του. Κατά το παρελθόν είχε διατελέσει δήμαρχος σε δήμο της Αθήνας και έχει σχετική εμπειρία την οποία και θέλει να μεταλαμπαδεύσει στην Γορτυνία.

Παράλληλο τρόπον τινά βίο, έχει και ο κ. Καπλάνης, κι αυτός είχε διατελέσει δήμαρχος σε πόλη της Αθήνας, κι αυτός έχει την ανάλογη εμπειρία. Έχοντας κι αυτός στην πλάτη του πλούτο γνώσεων περί των δημοτικών θεμάτων, κατεβαίνει υποψήφιος στην Γορτυνία σαν δήμαρχος.

Δυναμική όμως -όπως μαθαίνω-, αναπτύσσει ο κ. Μέγας με τον συνδυασμό του. Από την Βυτίνα ο κ. Μέγας, δημοτικός σύμβουλος δυό θητείες με δήμαρχο τον Γιάννη Γιαννόπουλο, έχει εικόνα περί του δημοτικού συστήματος και της παθογένειάς του και πολύ πιθανό να θελήσει -αν εκλεγεί-, να φέρει ανατροπές έκ των έσω.

Ο κ. Κούλης, νυν δήμαρχος της Γορτυνίας, δίχως έργο στη διάρκεια της θητείας του -σύμφωνα με τα όσα κατά διαστήματα του καταγγέλλουν-, έχει απωλέσει δυνάμεις στις περισσότερες δημοτικές ενότητες και κρατά κάπως στην ενότητα της Δημητσάνας και έχει ένα σταθερό προβάδισμα στην ενότητα της Ηραίας, κυρίως λόγω της παρουσίας σε αυτήν του Σταύρου Χριστόπουλου. Η μεγάλη διαφορά πλειοψηφίας που συγκέντρωσε στην Ηραία στις τελευταίες εκλογές, ήταν πρωτίστως με την παρουσία του Σταύρου Χριστόπουλου και δευτερευόντως με την παρουσία του Χρήστου Κατή. Τώρα όμως, έπειτα από τέσσερα χρόνια θητείας, έχει χάσει σημαντικές δυνάμεις στις δημοτικές ενότητες Τροπαίων, Κοντοβάζαινας, Κλείτορος, Βυτίνας, Λαγκαδίων και Τρικολώνων, με αποτέλεσμα να έχει μπροστά του ένα δύσκολο δρόμο.  

Ο κ. Ζούνης, δυό φορές δημοτικός σύμβουλος με δήμαρχο τον Γιάννη Γιαννόπουλο και σε μία τρίτη θητεία μόνος του, εκπροσωπώντας τον Σύριζα Γορτυνίας, έχει μακρά εμπειρία στα δημοτικά δρώμενα, δεν έχει όμως δυναμική για κάτι περισσότερο της μίας έδρας – λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την πτώση του Σύριζα σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, όπως τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες μου, θα συμπράξει με τον κ. Καπλάνη για κοινή κάθοδο με ένα συνδυασμό στον οποίο επικεφαλής θα είναι ο κ. Καπλάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου όμως, στο σχήμα αυτό ενδεχομένως να προστεθεί και ο κ. Θεοδωρακόπουλος, διότι ούτε αυτός έχει δυναμική που θα επιθυμούσε. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, να δούμε δημοτική παράταξη στην οποία να συνυπάρχουν οι ως άνω αναφερόμενοι αλλά και έτερα πρόσωπα, κυρίως της αριστεράς.

Άφησα για το τέλος την Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας, διότι ο Γιάννης Φράγκος, επί πολλά χρόνια γραμματέας της, αποσύρθηκε από τα δημοτικά δρώμενα και την θέση του ανέλαβε η Λένα Βούλγαρη με καταγωγή από Κοκορά. Το ΚΚΕ εδώ έκανε ένα μεγάλο άλμα, πρώτον επειδή έβαλε επικεφαλής γυναίκα και δεύτερον και σημαντικότερο, η Λένα Βούλγαρη είναι μόλις 32 ετών, γεωπόνος στο επάγγελμα σύμβουλος σε υδροπονική μονάδα της Λειβαδιάς-Ορχομενού. Αυτό που δεν τόλμησε κανείς το τόλμησε το ΚΚΕ σπάζοντας τα στερεότυπα, δίνοντας τόπο στη νέα γενιά να διαχειρισθεί την σκληρή πραγματικότητα. Δυστυχώς, όλες οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν το σθένος να κάνουν κάτι ανάλογο. Και τα ίδια πρόσωπα επί δυό, τρείς και τέσσερις θητείες βρίσκονται στα δημοτικά πράγματα, αποτελώντας επί της ουσίας εμπόδιο στην εξέλιξη. Πιθανολογώ -διότι ούτε πολιτικός αναλυτής είμαι, ούτε ειδικός επί των εκλογικών θεμάτων-, όμως ότι η δυναμική που αποκτά η Λαϊκή Συσπείρωση στη Γορτυνία με την Λένα Βούλγαρη, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Φεύγοντας όμως από τα δημοτικά, ας περάσουμε στα τοπικά που κι αυτά έχουν ενδιαφέρον. Όπως έλεγε ο πρόεδρος του χωριού μας προ εικοσαήμερου περίπου σε μικρή παρέα στην οποία ήμουν παρών, το χωριό μας θα έχει τρείς υποψηφίους για προέδρους. Ρωτώντας τον να μας αποκαλύψει τα ονόματα των άλλων δύο, δεν το έκανε, παρατείνοντας, τρόπος του λέγειν την αγωνία μας. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μου της τελευταίας εβδομάδας, στο χωριό μας θα υπάρξει και τέταρτος υποψήφιος πρόεδρος με το ΚΚΕ.

Αν ισχύουν τα λεχθέντα του προέδρου και οι δικές μου πληροφορίες, θα έχουμε, τον πρόεδρο υποψήφιο με την παράταξη του κ. Κούλη, τον άγνωστο με την Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) και δύο ακόμα σε εμάς αγνώστους προς το παρόν, που αγνοούμε ποιες δημοτικές παρατάξεις θα επιλέξουν για να εκτεθούν στην κάλπη.

Ό,τι πληροφορίες συγκεντρώσουμε στο μέλλον, θα τις εκθέσουμε εδώ όσο καλύτερα μπορούμε.

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος