Πληθυσμός στην Ηραία κατά την τελευταία Απογραφή

Αποτελέσματα Απογραφών 2021 στην Ηραία

 

Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Γορτυνία», έκδοση Μαΐου 2023, τα αναλυτικά αποτελέσματα της Απογραφής 2021. Ειδικότερα για την περιοχή μας, την Ηραία, η εφημερίδα αναφέρει τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί.

Δημοτική Ενότητα Ηραίας
Απογραφή 2021

Κοινότητες

Κάτοικοι

Άγιος Ιωάννης

34

Αράχωβα

22

Κακουραίϊκα

80

Κοκκινορράχη

13

Κοκκοράς

91

Λιοδώρα

52

Λουτρά Ηραίας

124

Λυκούρεση

6

Λυσσαρέα

25

Όχθια

27

Παλούμπα

30

Πυρή

47

Ράφτη

103

Σαρακίνη

48

Σέρβου

131

Χρυσοχώρι

62

Ψάρη

65

 

Είναι φανερό ότι σε σχέση με την Απογραφή 2011, ετούτη η Απογραφή φανερώνει μείωση του πληθυσμού. Όμως, είτε στην Απογραφή του 2011, είτε σε αυτήν του 2021, ή σε παλαιότερες, οι αριθμοί ήσαν ως επί το πλείστον πλασματικοί και δεν απηχούσαν την σκληρή πραγματικότητα αλλά έδιναν μία ωραιοποιημένη εικόνα.

Γνωστό στους πάντες είναι εξάλλου το γεγονός των μετακινήσεων από τόπο σε τόπο τη μέρα της Απογραφής ώστε να ενισχυθεί η παραμελημένη Περιφέρεια. Η ουσία όμως είναι ότι – πλην εξαιρέσεων, ειδικότερα δε στην Γορτυνία και κατ’ επέκταση και στην Ηραία, η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν εξαφανιστεί οι μόνιμοι κάτοικοι και μόνο ελάχιστοι – και αυτοί κυρίως στα πεδινά μέρη, έχουν κύρια κατοικία.

Αν κάποια στιγμή, αποφασίσουν οι πλασματικοί απογραφέντες να πάρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τους γενέθλιους τόπους ή αυτούς της καταγωγής, απόλυτη ερημία θα βασιλεύσει σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο, όπως είναι αυτός της Γορτυνίας.

Αγαπάμε τα χωριά μας, έχουμε μεταφέρει σε αυτά τα εκλογικά μας δικαιώματα, μετέχουμε των Απογραφών, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να βγούν από την λήθη της Πολιτείας και να προχωρήσουν στον δρόμο της ευημερίας. Απαιτείται πολιτική βούληση, κάτι άγνωστο στα μέρη μας μιάς και κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής, κεντρικής ή περιφερειακής, είναι η απουσία οράματος. Αν και το όραμα το επικαλούνται οι πολιτικοί, δεν κάνουν το επόμενο βήμα, να αντικρύσουν σφαιρικά τα προβλήματα και έξω από τοπικιστικά συμφέροντα και κομματικές αγκυλώσεις, να κάνουν το άλμα.

Όλοι εμείς, εδώ και τρείς σχεδόν δεκαετίες, πάμε εύκολα στα χωριά μας επειδή δημιουργήθηκαν καινούργιοι οδικοί άξονες. Αν αυτοί δεν υπήρχαν, από τον Κολοσούρτη θα πηγαίναμε στο χωριό μας μια ή δυό φορές το χρόνο. Ο δρόμος λοιπόν, ανοίγει νέους προορισμούς, οδηγεί στην ανάπτυξη, σπάει την αποξένωση και την κακοδαιμονία.

Ίσως σε δυό χιλιάδες χρόνια, να δούμε εθνικό δρόμο που να παρακάμπτει τα Λαγκάδια και να συντομεύει κατά πολύ δύσκολους σήμερα προορισμούς. Σε δυο χιλιάδες χρόνια, ίσως να δούμε επαρχιακό δρόμο άξιο λόγου, να σχίζει την Ηραία και από την Δημητσάνα μέχρι την γέφυρα του Λάδωνα να συντομεύει κατά μία ώρα η διαδρομή.

Για να γίνουν ανάλογα έργα, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, κάτι που το πολιτικό σύστημα στην Αρκαδία δεν έχει. Μπορεί όμως κάποτε να βγεί από τον λήθαργο της παρακμής και να κάνει το άλμα προς την λογική.

Καλές λοιπόν οι Απογραφές, έστω κι έτσι, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν για την ευημερία του τόπου. Απουσιάζει εντελώς η ενέργεια, αυτή η κινητήριος δύναμη που ωθεί τα πράγματα στην εξέλιξη.  

 

 

 

 

Opsarion.gr

Πηγή Απογραφών εφημερίδα «Γορτυνία»