Η Επαρχία Μεγαλόπολης Αρκαδίας - ένα μοναδικό βιβλίο

Η Επαρχία Μεγαλόπολης Αρκαδίας
Μέσα από πρωτογενές ιστορικό αρχειακό υλικό
1821-1912

 

Ο παραπάνω τίτλος προέρχεται από το καινούργιο βιβλίο των συγγραφέων Γιάννη Γαλάνη, Μαγδαληνής Ι. Γαλάνη και Θεόδωρου Ι. Γαλάνη.

Ο μεγάλος δάσκαλος της Αρκαδίας (γεννημένος στις Ράχες Γορτυνίας), σε συνεργασία με την Μαγδαληνή και τον Θεόδωρο -τα παιδιά του-, έγραψαν το μνημειώδες αυτό έργο έπειτα από κοπιαστική έρευνα, αποτελούμενο από 12 Κεφάλαια και 1106 σελίδες. Ένα ογκώδες έργο ενδελεχούς έρευνας, ένα διαμάντι προσφορά στον πολιτισμό της Αρκαδίας, της Ελλάδας γενικότερα.

Τα ιστορικά βιβλία έρευνας, δεν είναι εύκολα βιβλία, απαιτούν υπομονή, επιμονή, κόπο, ψάξιμο, βιβλιογραφία, κυρίως όμως απαιτούν μεράκι κι αγάπη. Οι συγγραφείς, έδωσαν σε αυτό το έργο τους όλη τους την αγάπη και αυτή διακρίνεται από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του βιβλίου τους. Παράλληλα, έδωσαν πλουσιότατο ανέκδοτο υλικό ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτό από τους μελλοντικούς ερευνητές και να προχωρήσει με αξιοπιστία η ιστορική αλήθεια. «Χρησιμοποιήσαμε τις αρχειακές πηγές με προσοχή και επιστημονική μεθοδικότητα ώστε να συνθέσουμε αυτό το σημαντικό και πλήρως τεκμηριωμένο πόνημα και να το διαθέσουμε με αγάπη στους κατοίκους της επαρχίας Μεγαλόπολης. Το πρωτογενές αρχειακό υλικό έχει κατανεμηθεί σε συγκεκριμένα κεφάλαια με βάση τη θεματολογία», αναφέρουν οι συγγραφείς στον πρόλογό τους.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Καποδιστριακή και Οθωνική περίοδο, την προσφορά των κατοίκων της επαρχίας στον αγώνα του 1821 όπου καταγράφονται ίσως για πρώτη φορά άγνωστες και αφανείς μορφές αυτής. Στη συνέχεια παρακολουθεί ο αναγνώστης την διαδικασία εκλογής εκλεκτόρων και πληρεξουσίων της επαρχίας για τις εθνοσυνελεύσεις της Δ’ του Άργους 1829 και της 3ης Σεπτεμβρίου 1943 κατά την οποία συντάχθηκε και ψηφίστηκε το Σύνταγμα του 1844.

Στο Κεφάλαιο 11 υπάρχει εκτενής αναφορά στα Εθνικά Κτήματα, στην κατανομή αυτών, στην διανομή των Εθνικών γαιών στους αγωνιστές, στις χήρες και τα ορφανά του Αγώνα, στις ενοικιάσεις και εκποιήσεις των Εθνικών Κτημάτων, στην καταγραφή βοσκών και γεωργών, φορολογικών στοιχείων κ.α.

Στο Κεφάλαιο 12 παρακολουθεί ο αναγνώστης της εξέλιξη της εκπαίδευσης από την Καποδιστριακή και Οθωνική περίοδο, την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων, την καταγραφή του διδακτικού και μαθητικού δυναμικού, τις μεθόδους διδασκαλίας και όσα ακόμα συνθέτουν την Παιδεία στο Νέο Ελληνικό Κράτος.

Όλα αρχίζουν από το 1ο Κεφάλαιο, κατά το οποίο γίνεται η εισαγωγή -άς την ονομάσω έτσι-, στην Αρκαδία από το βάθος του Μύθου και της Ιστορίας με αναφοράς σε αυτήν από τον Ανάχαρση και τον Πουκεβίλ, από τον τρόπο που οι ξένοι είδαν την Χώρα των δασών και του Θείου Πάνα. Η συνέχεια είναι συναρπαστική για ένα μεγάλο κομμάτι της Αρκαδικής γης, αποτελούμενο από την Λυκοσούρα, την Φαλαισία και την Μεγαλόπολη, που συνθέτουν μία ενότητα κάτω από τον ίσκιο του Ιερού Όρους των Αρκάδων, του Λυκαίου.

Σαν απλός αναγνώστης αυτού του δύσκολου έργου που κοινώνησα τον κόπο του, θέλω να πω με δυό λόγια ότι η Αρκαδία, η Μεγαλόπολη ειδικότερα, απόκτησαν έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Και ειδικότερα για μένα, είναι χαρά που το μοναδικό αυτό έργο κοσμεί την βιβλιοθήκη μου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συγγραφείς του βιβλίου, διότι μέσα από αυτό, έφεραν στην επιφάνεια υλικό ξεχασμένο που συντελεί στην επέκταση της ιστορικής έρευνας με τρόπο σπάνιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος