Φθινόπωρο στο χωριό

Φθινόπωρο στο χωριό

 

Παραμονή 28ης Οκτωβρίου στο χωριό. Βράδυ γύρω στις 8.00. Η θερμοκρασία είναι στους 13c, ηπίεση είναι στα 1025 hPa, η ορατότητα στα 12,9 χιλ. και η υγρασία στο 76%. Με λίγα λόγια, μια απίθανη βραδιά. Γλυκιά.

Στη βεράντα κάθομαι έχοντας μπροστά μου τον υπολογιστή και στον κειμενογράφο του γεμίζω τις λέξεις που εσείς τώρα διαβάζετε (αν τις διαβάζετε!). Στο ουράνιο στερέωμα όπου διακρίνεται ένα ελάχιστο μέρος του Γαλαξία μας, ο Δίας φανερώνοντας τη δύναμή του (θεός γάρ) δείχνει με κομπασμό την λαμπρότητά του. Αρκετά αστέρια μου είναι γνωστά, τα περισσότερα φυσικά τα αγνοώ, όμως δεν θα κάνουμε τώρα μαθήματα αστρονομίας.

Εκτός από τα φώτα πάνω, έχουμε και τα φώτα κάτω, εδώ δεν εννοώ το λόγο του Πλάτωνα: ότι πάνω και κάτω, όχι βέβαια, αλλά εδώ, τα φώτα από τις κολώνες της ΔΕΗ και τα φώτα των ανοικτών κατοικιών, δημιουργούν το δικό μας μικροσύμπαν, ή και μικρόκοσμο μας. Πράγματι, αρκετά σπίτια έχουν ανοίξει, φωνές ακούγονται, ή μάλλον, ακουγόντουσαν νωρίτερα, η κουκουβάγια που ακουγόταν χθες βράδυ, μου ήρθε τώρα και καλοκάθισε στην κληματαριά -αυτή είναι η αγαπημένη της θέση όπως έχω καταλάβει-, το χθεσινοβραδινό τραγούδι των τσακαλιών δεν ακούγεται ακόμα, είναι νωρίς άλλωστε, και η απίθανη βραδιά με βρίσκει εδώ, με ένα ελαφρύ μπουφάν ν’ ακούω τούτη τη στιγμή την απόλυτη ησυχία.

Νωρίτερα πάλι, βάρεσε η καμπάνα στον αυτόματο πιλότο και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αύριο το πρωί θα έχουμε στον Αγιάννη λειτουργία και μετά, κατά την συνήθεια, ένα μέρος των παρευρισκομένων στο χωριό τούτες τις μέρες, θα πάει μετά το αντίδωρο στην πλατεία, όπου θα ψαλεί τρισάγιο από τον εφημέριό μας, και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του Τόπου.  

Αύριο, πιθανόν να έχουμε και φωτογραφικό υλικό από τα δρώμενα της πλατείας τιμώντας την 28η Οκτωβρίου 1940.  

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος