Επιστολή στα ΜΜΕ της Αδελφότητας Ψαραίων

Η Αδελφότητα ενημερώνει για τις εκδηλώσεις τον Αύγουστο του 2022

 

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φέτος στο χωριό μας είχαν μεγάλη επιτυχία καθώς μετά από δύο χρόνια πανδημίας το χωριό γέμισε από Ψαραίους με τις οικογένειές τους και τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που δώσανε μια ιδιαίτερη ζωντάνια.

Οι εκδηλώσεις μας διήρκησαν 5 μέρες ξεκινώντας την Πέμπτη 25 Αυγούστου με την επίσκεψη-ξενάγηση των παιδιών στο λαογραφικό μουσείο. Τα παιδιά έμαθαν για τη ζωή στο χωριό την εποχή των παππούδων τους, είδαν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες στην καθημερινότητά τους και με χαρά απόλαυσαν την ξενάγηση από την κ. Μαρία Πανουσοπούλου που εξηγούσε με απλά λόγια για το κάθε έκθεμα χωριστά. Τα καλά σχόλια που ακούσαμε μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και να το εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Ψαραίους και τους φίλους γιατί χωρίς τα αντικείμενα-εκθέματα που μας προσέφεραν δεν θα μπορούσε να στηθεί αυτός ο πραγματικά υπέροχος χώρος.

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 26 Αυγούστου το πρωί με συμμετοχή αρκετών πραγματοποιήθηκε η πεζοπορία με διαδρομή από το Λαογραφικό μουσείο μέχρι τις πηγές στο Βιζίτσι.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στον προαύλιο χώρο του σχολείου έγιναν για 3η χρονιά οι αγώνες γκόλφ με γκλίτσα και νικητής αναδείχθηκε ο Θοδωρής Σουλιμιώτης 8 ετών. Το έπαθλο που έλαβε ήταν μια παραδοσιακή γκλίτσα.

Οι γυναίκες του χωριού είχαν φτιάξει φαγητά και γλυκά που τα απολαύσαμε όλοι και συνεχίσαμε την όμορφη βραδιά με τραγούδι  που ξεκίνησε από τους: Γιαννούλα Δ. Καλκανά, Γεωργία Ν. Αναστασοπούλου, Νίκο Δ. Καλογερόπουλο και άλλους παρισταμένους.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου το απόγευμα έγιναν οι αγώνες δρόμου. Αγωνίστηκαν 43 άτομα. Από αυτούς είκοσι ένας ήταν μέχρι 11 ετών, οκτώ από 12 έως 18 ετών και δέκα τέσσερις από 19 ετών και άνω.

Στις ηλικίες μέχρι 11 ετών νικητές ήταν: 1ος Σουμαλεύρης Σπύρος, 2ος Μπράβος Θοδωρής, 3η Μάρη Σοφία.

Στις ηλικίες μέχρι 18 ετών νικητές ήταν: 1ος Μαρίνης Γιάννης, 2ος Μπράβος Αποστόλης, 3ος Σταματόπουλος Κωνσταντίνος.

Στις ηλικίες 19 και άνω νικητές ήταν: 1ος Παρασκευόπουλος Νίκος, 2ος Καρακιλίδης Αδάμ, 3ος Κατσαούνος Ηλίας.

Το ίδιο βράδυ έγινε στο κυλικείο το αντάμωμα των Ψαραίων. Εκεί έγινε και η απονομή των βραβείων. Μετάλλια έλαβαν οι τρείς πρώτοι από κάθε ομάδα, χρηματικό έπαθλο οι νικητές των δύο πρώτων ομάδων -προσφορά της Αδελφότητας- και έπαινοι σε όλους όσους συμμετείχαν στους αγώνες.

Η βραδιά συνεχίστηκε με κέφι, καλό φαγητό και ποτό.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου το απόγευμα έγινε ο Εσπερινός και η περιφορά της εικόνας του Άη-Γιάννη.

Το πανηγύρι ξεκίνησε με την ορχήστρα του Καρανικόλα να παίζει τραγούδια του τόπου μας. Η προσέλευση ήταν πιό μεγάλη από άλλες χρονιές, το φαγητό και το ποτό άφθονο και έτσι το κέφι δεν άργησε να ανάψει.

Στη διάρκεια της βραδιάς η Αδελφότητα βράβευσε και δύο αθλητές -  με παγκόσμιες διακρίσεις ο καθένας στο άθλημα του- με καταγωγή από το χωριό μας που μας έχουν κάνει περήφανους. Τον Ευστάθιο Μανωλόπουλο (εγγονό της Ευσταθίας Γκιώνη) πρωταθλητή στην επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ) και την Ευτυχία Κωνσταντοπούλου (εγγονή του Βασίλη Γ. Κωνσταντόπουλου-Θοδωρόπουλου) δευτεραθλήτρια κόσμου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  υδατοσφαίρισης νεανίδων με την Εθνική Ελλάδος και αργυρό μετάλλιο στο Βελιγράδι. Τους ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και καλούς αγώνες.

Το πανηγύρι μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής, πολιτικοί και πολλοί φίλοι από τα γύρω χωριά. Τους ευχαριστούμε όλους.

Την Δευτέρα 29 Αυγούστου ανήμερα του Αη-Γιαννιού τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία. Η Αδελφότητα πρόσφερε σε όλους λουκούμια, αναψυκτικά και καφέ μέχρι να αρχίσει η κλήρωση της παραδοσιακής κουλούρας και άλλων προσφορών (δίπλες, κουλούρες, αρνιά).

Το βράδυ όσοι απέμειναν στο χωριό συναντηθήκαμε στο κυλικείο όπου υπήρχε πάλι μουσική, φαγητό, χορός. Στο τέλος προσφέρθηκε και ο ζεστός τραχανάς.

Το Δ.Σ της Αδελφότητας θέλει επίσης να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν και με όποιο τρόπο στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Εύχεται σε όλους τους Ψαραίους, φίλους, επισκέπτες και του χρόνου να είμαστε καλά για να γιορτάσουμε πάλι τον Άη-Γιάννη.

 

 

       

 

Το Δ.Σ της Αδελφότητας Ψαραίων