Ο Βασίλης Γ. Κωνσταντόπουλος "πέρασε απέναντι" ...

Τούτο το καλοκαίρι, το «καφενείον» του χωριού μας έμεινε κλειστό. Τ’ αφεντικό του, ο Κύρ Βασίλης, δεν το άνοιξε -όπως έκαμε τα τελευταία χρόνια κατά τον μήνα Αύγουστο-, δεν φάνηκε στο Ψάρι να μας κεράσει καφέ ψημένο με την καρδιά του, με την γλυκύτητα που τον χαρακτήριζε, με την αυθεντική αρχοντιά του. Γιατί Κύρ Βασίλη;

Διότι ο Κύρ Βασίλης δεν είναι πιά εδώ. Ο λυγμός του Τάσου, του αδερφού του, φανέρωσε το δράμα: έφυγε κι ο Βασίλης, πριν λίγες μέρες ο Θόδωρος, σήμερα το πρωί αυτός.

Μπήκαν τ’ αδέρφια στο χορό, και ποιος να τους κρατήσει το μαντήλι τώρα που είναι τόσο ανάλαφροι; Τώρα που χορεύουν αντάμα με την παρέα των θεών;

Ο χρονοταξιδευτής Κύρ Βασίλης, όπως εγώ τουλάχιστον τον γνώρισα μα και όπως άκουσα, ήταν η προσωποποίηση του ΚΑΛΟΥ. Λένε, πως το καλό συμπληρώνει το κακό και ανάποδα. Αν δεν υπάρχει το ένα, ούτε το άλλο υπάρχει. Λένε … διότι δεν έτυχε να γνωρίσουν τον Κύρ Βασίλη, δεν έτυχε ν’ ακούσουν από τα χείλη του δυό λόγια αγάπης. Όσοι τον γνώρισαν ξέρουν. Η καλοσύνη του, η αύρα του, η αρχοντιά του, όλη αυτή η θετικότητα που εξέπεμπε η παρουσία του, όλα αυτά τα στοιχεία, ένα-ένα ή και όλα μαζί, προερχόντουσαν από έναν εσωτερικό κόσμο ανόθευτο από τις τρικυμίες της ζωής, ένα κόσμο αγνό και σπάνιο.

Την πάλεψε σαν παληκάρι τη ζωή ο Κύρ Βασίλης, όχι μόνο στην ελληνική γη αλλά και στην ξένη. Την έκανε κουμάντο και τον αντάμειψε, γνώρισε τη γυναίκα του κι έκαμε δυό παιδιά, τον Γιώργο και την Αθηνά. Η γυναίκα του η Χρυσούλα, εκπληρώνοντας την αποστολή της, «αναχώρησε» για εκεί που η Ειμαρμένη αποφάσισε. Χάνοντας την αγαπημένη του γυναίκα, δεν λύγισε, δεν τον άφησαν τα παιδιά του να λυγίσει, του στάθηκαν μέχρι το τέλος, θυμίζοντας μας την ελληνική ψυχή, αυτή που πράττει το χρέος της προς τον γονιό. Ναι, στάθηκε τυχερός ο Κύρ Βασίλης γιατί έφτιαξε οικογένεια αγαπημένη που τη φρόντισε και τον φρόντισε.

Από σήμερα το πρωί, στέκει καταμεσίς στ’ αλώνι για τον χορό της αιωνιότητας.

Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του Γιώργο και Αθηνά, στη νύφη του Αιμιλία, στα εγγόνια του, στα αδέρφια του Τάσο, Δημήτρη κι Αγγέλω και σε όλους τους οικείους συγγενείς του.

Καλέ Άνθρωπε Κύρ Βασίλη, θα μας λείψεις. Καλό σου Ταξίδι.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος