Ο Μίμης Σπυρόπουλος πήρε τον Καλό Δρόμο ...

Ο πρώτος των Τιτάνων, ο Ιαπετός, αποφάσισε σήμερα το πρωί να πάρει τον δρόμο του Επέκεινα, τον Καλό Δρόμο δηλαδή που δεν γνωρίζει θάνατο αλλά η αέναη Ζωή στέκεται σαν οδηγός του. Προς τα πού; Προς την πρώτη Αρχή, αυτήν που διαφεντεύει τα Πάντα. Ναι, σήμερα το πρωί, ο Ιαπετός Μίμης Σπυρόπουλος, γιός της Γαίας και του Ουρανού, απεγκλωβίστηκε από τα δεσμά της ύλης και ταξιδεύει προς τα εκεί που τον καρτερούν η Μαριγώ, η γυναίκα του, αλλά και η κόρη του η Ιωάννα. Βλέπεις, αυτές πήραν τον Δρόμο νωρίτερα, βιάστηκαν να φύγουν μάνα και κόρη για να ανταμωθούνε ξανά από τον χωρισμό της Ειμαρμένης.

Πλήρης ημερών ο Τιτάνας Μίμης Σπυρόπουλος, με πατημένα τα 93 του χρόνια, με μπράτσα ατσαλένια, με σώμα σκληραγωγημένο και με ψυχή μικρού παιδιού, έκανε το Άλμα προς τους αόρατους και πραγματικούς κόσμους.

Την ίδια εποχή πέρυσι, εκεί στο Μάτι της Αττικής που έζησε τα τελευταία χρόνια σε μόνιμη βάση, έπεσε με τη δύναμη της ψυχής που είχε, στη φωτιά, να την κάνει κουμάντο και να σώσει την κατοικία του. Και τα κατάφερε, μιάς και τόσο αυτός αλλά και ο γιός του ο Γιώργης που έπεσε στην πυρά να τον τραβήξει έξω από αυτήν σώο δεν λιγοψύχησαν.

Ο βίος του Ιαπετού, υπήρξε τραχύς, αδιανόητα σκληρός, που τον ατσάλωσε όμως και έφερε τη Ζωή ανάποδα, κατά πως ήθελε. Μικρός ήμουν, μα η εικόνα του είναι χαραγμένη ακόμα στο μυαλό μου: να οδηγεί εκείνο το φορτηγό της  Mercedes,  να μεσημεριάζει στο σπίτι του ίσα να φάει μια μπουκιά ψωμί και να συνεχίζει ακούραστα μέχρι το βράδυ.

Σκληρός στο σώμα, γλυκός στη ψυχή, ο Μίμης Σπυρόπουλος, αντάμωσε στη ζωή του την Μαριγώ Κ. Γκιώνη κι απόκτησε τέσσερα παιδιά, την Ιωάννα, την Ντίνα, την Έφη, και τον Γιώργη. Σύζυγος και παιδιά διαμάντια, γιατί του χρώσταγε πολλά η Ζωή και ξεπλήρωσε τα χρέη της χαρίζοντας του σπάνια οικογένεια. Η Ιωάννα «έφυγε» νωρίς, η αγαπημένη του Μαριγώ πρόσφατα, μα έμειναν πίσω να τον έχουν σα θεό τους τα άλλα του παιδιά.

Ιαπετέ, υπήρξες ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, είθε η θαλασσινή αύρα να δροσίζει το σώμα σου, γιατί η ψυχή σου έχει ήδη φτάσει στα Ηλύσια Πεδία.

Γιώργη, Ντίνα, Έφη, εσείς και τα παιδιά σας, τα εγγόνια του Τιτάνα πατέρα σας και ο δισέγγονός του, να είστε καλά να τον θυμάστε όπως πραγματικά ήταν, δηλαδή ένας Γίγαντας.

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος