Κριτική για το βιβλίο "Που είναι η Αρκαδία;"

Αγαπητέ μου Βασίλη

 

Έλαβα τα βιβλία σου με τους τίτλους: «Πού είναι η Αρκαδία;» και «Ο φύλακας της Αρχαίας Ηραίας» και σε ευχαριστώ πολύ.

Άρχισα με το «Πού είναι η Αρκαδία;» και θέλω να σε συγχαρώ για την ωραία και πλούσια περιγραφή που κάνεις, περιδιαβαίνοντας το τοπίο της. Από τη γραφή σου διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι δεν είσαι μόνο ένας απλός φυσιολάτρης. Είσαι θαυμαστής και προσκυνητής της Φύσης και διεισδύεις στα μυστικά της όχι μόνο κατά τρόπο ρομαντικό, αλλά και φιλοσοφικό. Έχεις ενθουσιασμό και πάθος, έχεις έρωτα, με το μεγαλείο της Φύσης. Κάποιος παλιός σοφός έγραψε ότι χωρίς ενθουσιασμό και πάθος δεν μπορείς τίποτε το ωραίο και σημαντικό να γράψεις και να κάνεις στη ζωή σου.

Διαβάζοντας τις λεπτομερειακές περιγραφές που κάνεις σε κάθε βηματισμό σου στην όμορφη Αρκαδία – και όχι μόνον – ο αναγνώστης διαπιστώνει την αγάπη σου, τον σεβασμό σου και το πάθος σου για τη Μάνα Γη και τη Φύση. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς, σε ψηλές ή χαμηλές βουνοκορφές, σε λόφους και κοιλάδες, σε φαράγγια και ρέματα, ποτάμια και λίμνες, σε συνεπαίρνει το μεγαλείο τους και μεταφέρεσαι σε άλλους κόσμους, μαγευτικούς και ανεξερεύνητους. Σε μαγεύει η βροχή που πέφτει ήσυχα ή βίαια, ο απαλός ή σφοδρός αέρας, το χιόνι, τα νερά, τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά. Και ανάμεσά τους κι εκείνα τα σπουργίτια που διαισθάνονται την αγάπη σου για τη φύση και τα πλάσματά της, ξεπερνούν τις φοβίες τους, και σε πλησιάζουν με φιλική διάθεση. Σε μαγεύουν τα χρώματα και τα αρώματα της Φύσης.

Όσα κάποιοι δεν τα βλέπουν – μα και αν τα βλέπουν, τα προσπερνούν ψυχρά και αδιάφορα – εσύ δεν βλέπεις τη Φύση ως μια εικόνα απλών «πραγμάτων», αλλά ως ένα υπέροχο σύνολο που το διακρίνει μια πολυσήμαντη νομοτέλεια. Την θαυμάζεις τη φύση, την αγκαλιάζεις με το βλέμμα σου και την φιλοσοφείς με το πνεύμα σου.

Είσαι, φίλε μου Βασίλη, ένας ακούραστος ταξιδευτής – χωρίς χρονόμετρο – ένας ονειροπόλος, μα και ρεαλιστής (πραγματιστής). Και επειδή η αγάπη σου και ο σεβασμός σου για τη Φύση δεν είναι επίπλαστα, γι’ αυτό και οι περιγραφές σου γι’ αυτήν είναι τόσο ευχάριστες και γοητευτικές που δεν αφήνουν αδιάφορο τον αναγνώστη σου. Σε παίρνει στο «πισάχναρο» και σε ακολουθεί νοερά όπου βρεθείς κι όπου σταθείς.

Αυτό έπαθα και εγώ. Χωρίς καταναγκασμό και βία, σε ακολουθώ στις περιηγήσεις σου και ταξιδεύω στη μικρή, αλλά όμορφη γενέτειρά μου, και ξαναγίνομαι παιδί, παίζοντας με τα χώματα και τα νερά, αναζητώντας τους παιδικούς μου φίλους να… χτίσουμε σπιτάκια, να πετάξουμε ψηλά στα σύννεφα…

Είσαι εξαιρετικός περιηγητής και… αναμεταδότης των αισθημάτων και συναισθημάτων σου, από όποια θέση κι αν κατέχεις μέσα στη Φύση. Μας συγκινείς και μας γοητεύεις. Μας αλλάζεις διάθεση. Μπράβο σου. Στοχαστικός και με φιλοσοφική διάθεση διανθίζεις το ωραίο βιβλίο σου και με εκλεκτά αποσπάσματα κειμένων από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

Σου ανήκουν θερμά συγχαρητήρια. Και πάλι μπράβο σου.

 

Με αγάπη και εκτίμηση

 

 

Ιωάννης Ηλ. Νικολακόπουλος
Δάσκαλος – Αετοράχη Αρκαδίας