Η στρεβλή πορεία του νερού στο Ψάρι - ποιοί κύκλοι εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου;

Η γορτυνιακή εφημερίδα «Γορτυνία», έκδοση Σεπτεμβρίου 2020 και στην σελίδα 9, με τον τίτλο «Πάγωσαν 11 έργα αγροτικού ενδιαφέροντος ύψους 500.000,00 ευρώ», δημοσιεύει ερώτηση του τ. Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κυρίου Ευάγγελου Γιαννακούρα προς το περιφερειακό συμβούλιο όπου ερωτά, γιατί πάγωσαν 38 έργα αγροτικού ενδιαφέροντος στην Αρκαδία που τον Αύγουστο του 2019 ήσαν ώριμα και απέμενε μόνο η διαδικασία της δημοπρασίας. Από τα 38 εναπομείναντα έργα 11 αφορούσαν την Γορτυνία, ύψους 500.000,00 ευρώ και είναι τα εξής: …..

        Ανάμεσα στα 11 έργα, η ερώτηση του κυρίου Γιαννακούρα περιλαμβάνει και το Ψάρι Ηραίας όπου αναφέρει: Αντικατάσταση υδραγωγείου Ψαρίου Ηραίας 60.000,00 ευρώ.

        Ένα ερώτημα που γεννήθηκε με την ανάγνωση της παραπάνω είδησης, ήταν, ο κύριος Γιαννακούρας, όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης, γιατί δεν έδειξε τον ανάλογο ζήλο, και το λέμε αυτό, διότι έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας» η αλλαγή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Ψαρίου, από τις πολλές υποσχέσεις και τον «ζήλο» του κυρίου Γιαννακούρα.

        Όπως μας πληροφορεί η Αδελφότητα Ψαραίων με ανακοίνωσή της στις 23 Ιανουαρίου 2019: «Μετά από αίτημα ετών και χάρη στην αγωνιστικότητα και στο φιλότιμο που διακατέχει τον Αντιπεριφερειάρχη μας Αρκαδίας κο Ευάγγελο Γιαννακούρα, ολοκληρώθηκε η μελέτη ύδρευσης αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου Ψαρίου από την πηγή Βιζίτσι μέσω του δρόμου έως τη δεξαμενή στο Ψάρι. Το σκάψιμο το έχει αναλάβει η Περιφέρεια και το υπόλοιπο έργο ο Δήμος. Έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Γορτυνίας. Όπως μας διαβεβαίωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Δήμαρχός μας κος Γιάννης Γιαννόπουλος, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. Το Δ.Σ. της Αδελφότητας τους ευχαριστεί έκ προτέρων και τους εύχεται κάθε επιτυχία στις ερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Μαϊου».

        Στις 18 Φεβρουαρίου 2019, στην πίτα-χορό της Αδελφότητας Ψαραίων, ο πρόεδρος της, μεταξύ των άλλων και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αδελφότητας: «ενημέρωσε για τη δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη κου Ευάγγελου Γιαννακούρα και του Δημάρχου κου Γιάννη Γιαννόπουλου, ότι έργο αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τη πηγή έως τη δεξαμενή ξεκινά εντός ολίγων ημερών. Αμέριστη βοήθεια για αυτό δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο κο Γιάννη Τσιούλο και τον Δημ. Σύμβουλο κο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο».

        Στις 30 Μαρτίου 2019, σε άρθρο δικό μας με τον τίτλο «Μικρές ειδήσεις σχετικές με το Ψάρι», και ύστερα από σχετική πληροφόρηση που είχαμε από το προεδρείο της Αδελφότητας Ψαραίων, γράφαμε: «η αλλαγή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, όπως δείχνουν τα πράγματα έστω και με αργούς ρυθμούς, προχωρά. Ίσως και την εβδομάδα που μας έρχεται να αρχίσουν οι εργασίες από την πηγή μας Βιζίτσι μέσω του αγροτικού δρόμου προς Λυκούρεση και από εκεί μέσω του Περιφερειακού δρόμου προς Ψάρι. Από τη θέση Κιβούρια η καινούργια σωλήνωση θα συναντήσει στη θέση Βορό διασχίζοντας τον αγροτικό δρόμο, το ήδη υπάρχον δίκτυο».

Στις 29 Αυγούστου 2019, το βράδυ, στον περίβολο του Αγιάννη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του χωριού μας κύριος Κώστας Μ. Πανουσόπουλος, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, είπε μεταξύ των άλλων για το νερό: «μέχρι τώρα, υπήρξε μία κακοδιαχείριση στο θέμα του νερού, πιστεύω όμως, ότι μέχρι του χρόνου και πριν του Αγιαννιού (2020), το θέμα του νερού θα έχει τακτοποιηθεί. Είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά πιστεύω ότι θα το έχουμε λύσει». Για να δείτε και ακούσετε με απόλυτη ακρίβεια όσα μας είπε ο πρόεδρος, μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο και ειδικότερα από το  6ο λεπτό και μετά. Βρίσκεται στην Ενότητα της Σελίδας μας «Βίντεο» με τον τίτλο «Αύγουστος 2019 στο Ψάρι» και ημερομηνία δημοσίευσης 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Στο σημείο αυτό ας σταθούμε λίγο και ας σημειώσουμε, ότι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του χωριού μας, δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για όσα έγιναν για το νερό, πριν αυτός εκλεγεί. Όταν εξελέγη πρόεδρος, με τον ενθουσιασμό που τον διέκρινε, σήκωσε τον πήχη ψηλά, ψηλότερα ίσως απ’ ότι έπρεπε και δεν πρέπει να τον αδικεί κανείς γι’ αυτό. Είμαστε δε βέβαιοι, ότι θα παλέψει για το νερό και θα επιτύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν. Και απέτυχαν, όχι επειδή δεν έκαναν φιλότιμες προσπάθειες, όχι επειδή δεν πάλεψαν με ζήλο, ίσα-ίσα, πάλεψαν όσο μπόρεσαν, απέτυχαν όμως, διότι, -κατά την γνώμη μας και μόνο-, ο κύριος Γιαννακούρας ήταν ο κύριος υπεύθυνος που το έργο έμεινε πίσω και δεν πραγματοποιήθηκε. Και βασίσθηκαν στον λόγο ενός μέτριου πολιτικού. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, έρχεται σήμερα ο ίδιος, με υποκριτική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μετατοπίζει τις ευθύνες στην καινούργια διοίκηση της Περιφέρειας.

Αλήθεια, εσάς κύριε Γιαννακούρα, τι σας εμπόδιζε όταν ήσασταν Αντιπεριφερειάρχης και δεν κάνατε την δημοπρασία του έργου; Με ποιο δικαίωμα άραγε κοροϊδεύατε ένα χωριό;

Πέραν αυτών, πιστεύουμε -πάντα κατά τη γνώμη μας-, ότι βρώμικο ρόλο στην υπόθεση της αλλαγής εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στο χωριό μας, έπαιξε και η φράξια του ΠΑΣΟΚ Ηραίας, μία μικρή ομάδα που δρα υπογείως ζώντας σε περασμένο αιώνα και βάζει κάθετί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός χωριού που δεν υποκύπτει σε παλαιοκομματισμούς και χαλασμένα πολιτικά ήθη.

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος