Η Αγγελική Καλογεροπούλου (σύζυγος του Σπήλιου), δεν είναι πιά εδώ ...

Σήμερα την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, «έφυγε» από κοντά μας η Αγγελική Καλογεροπούλου, σύζυγος του Σπήλιου.

           Η εκλιπούσα, άγγιξε έναν αιώνα ζωής, αφού έζησε επί 99 χρόνια βίο καλό. Τόσο αυτή, αλλά και ο προ ετών εκλιπών σύζυγός της, ο Σπήλιος, ήσαν καλοί άνθρωποι. Η καλή γερόντισσα, δεν απέκτησε στον μακρύ βίο της δικά της παιδιά, αγκάλιασε όμως με αληθινή αγάπη, ανυπόκριτα, τα παιδιά του κόσμου, μιάς και ποτέ της δεν κακολόγησε ούτε ένα. Στάθηκε πάντοτε κοντά στα ανήψια της, μα και αυτά, της στάθηκαν με αγάπη, ώς το τέλος της.

          Η καλή γερόντισσα, όπως άλλωστε η γενιά της, πέρασε κι αυτή δια πυρός και σιδήρου, εφόσον έζησε πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο, πέτρινα χρόνια, μαύρες δικτατορίες, είδε τη φωτιά και τ’ ατσάλι σε όλες τις εκτάσεις, μα η τόσο σκληρή ζωή δεν κατάφερε να της διώξει την καλοσύνη. Δίχως να την ξέρεις, διάκρινες στην φυσιογνωμία της έναν καλό άνθρωπο. Η καλοσύνη της, σπανίζει στους σκληρούς καιρούς μας, μα για την καλή γερόντισσα, αυτή, ήταν τρόπος ζωής.

          Τα τελευταία χρόνια, σταμάτησε να πηγαίνει στο Ψάρι, οι δυνάμεις της δεν της επέτρεπαν τόσο μεγάλες μετακινήσεις από την Αθήνα προς αυτό. Μα το μυαλό της, η καρδιά της, η ψυχή της, πάντοτε σ’ αυτό βρισκόταν, ανέπνεε από αυτό, γιατί το αγάπησε πολύ κι αυτό.

Γεννήθηκε στο κοντινό χωριό Παπαδά, λίγο πιο κάτω από του Παλούμπα,  έζησε ολόκληρο το βίο της στην Αθήνα, και τα τελευταία χρόνια, ανήμπορη πια από τα γηρατειά, έζησε κοντά στα ανήψια της στην Νέα Μάκρη της Αττικής, που την πρόσεχαν σαν μάνα. Όλα της τ’ ανήψια την είχαν στην καρδιά τους την κυρά Σπήλιαινα, τη θειά τους, όλα την αγαπούσαν κι όλα είχαν τον καλό τον λόγο γι’ αυτήν.

Τώρα που έφυγες κυρά Σπήλιαινα, η μορφή σου θα γίνει νοσταλγική, θα γλυκαίνουν οι καρδιές των ανθρώπων σου, σαν θα σε φέρνουν στη θύμησή τους. Να ξέρεις, οι καλοί άνθρωποι σαν κι εσένα, ποτέ δεν πεθαίνουν. Οι ταπεινοί και οι ολιγόλογοι άνθρωποι, σαν κι εσένα, περπατούν στη νήσο των Μακάρων.

Εγώ, δεν σε καλοήξερα, σε έμαθα όμως μέσα απ’ όσα μου έλεγε για σένα η μάνα μου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα του χωριού μας, που θα σε σκεπάσει.

Η κηδεία της εκλιπούσης, θα γίνει στο Ψάρι, την Τρίτη, στις 5 Νοεμβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι.

          Η Σελίδα μας, συλλυπείται θερμά, όλα της τ’ ανήψια και όλους τους οικείους συγγενείς της.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος