Ενημέρωση Ψαραίων από την Αδελφότητα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό μας που φέτος είχε άλλο χρώμα και άλλη όψη. Το χωριό ήταν καθαρό, το νεκροταφείο και το πολιτιστικό κέντρο ήταν επίσης πεντακάθαρα και όλα αυτά κατόπιν ενεργειών του νέου προέδρου του χωριού μας. Του ευχόμαστε καλορίζικος και πάντα έτσι. Η επισκεψιμότητα στο χωριό από Ψαραίους αλλά και από όλα σχεδόν τα διπλανά χωριά ήταν μεγάλη. Τους ευχαριστούμε όλους για την τιμή που μας κάνανε.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου το βράδυ. Οι Ηραιάτες Κορινθίας με τον δικό μας αντιπρόεδρο Ιωάννη Δημ. Καλκανά εξέπληξαν ευχάριστα τους Ψαραίους, προβάλλοντας στον περίβολο της εκκλησίας μία υπέροχη ταινία «Οι βοσκοί της συμφοράς», την οποία παρακολούθησαν σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν στο χωριό. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Στις 27/8 έγινε το πρωί η καθιερωμένη πεζοπορία με συμμετοχή 25 ατόμων, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η διαδρομή ήταν από το πολιτιστικό κέντρο προς τη  βρύση Κρεφτώχου λόγω καλής βατότητας. Στη βρύση, μας περίμενε ο Γιάννης Βασ. Κωνσταντόπουλος έχοντας την ήδη καθαρίσει. Πίσω από τους περιπατητές ακολουθούσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας με το αυτοκίνητό του, έχοντας μαζί του ψωμί, ντομάτες, τυρί και μαζί με το τσιπουράκι του Κώστα Σταματόπουλου έγινε ένα πολύ ωραίο πικνίκ.

 

Την ίδια μέρα το απόγευμα έγιναν οι αγώνες δρόμου με 39 συμμετοχές. Σε αυτές, τα περισσότερα ήταν μικρά παιδιά, όπως άλλωστε ήταν και είναι η επιθυμία του χορηγού των αγώνων Ιωάννη Δημ. Κουσουρή.

 

Το βράδυ έγινε το γνωστό αντάμωμα των Ψαραίων και η βράβευση των δρομέων. Στις 3 ομάδες των παιδιών βραβεύτηκαν οι 3 πρώτοι της κάθε ομάδας με μετάλλιο και οικονομικό έπαθλο. Σε όλους τους συμμετέχοντες στους αγώνες δόθηκαν έπαινοι και από ένα βιβλίο από την Αδελφότητα «Τα 80 χρόνια της Αδελφότητας Ψαραίων». Στα παιδιά επίσης δόθηκε από 1 βιβλίο του Δημήτρη Σταματόπουλου «Η πρώτη πόλη στη γή», προσφορά του συγγραφέα. Η βραδιά τελείωσε ευχάριστα με φαγητό και κρασί.

Η επόμενη μέρα 28/8, ήταν μέρα προετοιμασίας για το βραδινό πανηγύρι. Λίγο μετά το μεσημέρι άρχισαν να βράζουν τα καζάνια με τις γίδες, με μαέστρους την Ντίνα Μυλωνά-Μαυραειδοπούλου, τον Νίκο Μπράβο και τον Γιάννη Δημ. Καλκανά, τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητας.

Μετά τον εσπερινό έγινε η περιφορά της εικόνας του Άη-Γιάννη στο χωριό. Ο στολισμός της εικόνας έγινε από την Γεωργία Αθανασοπούλου. Το βράδυ άρχισαν τα όργανα με τον μοναδικό Καρανικόλα και το συγκρότημα του και ο χορός ξεκίνησε με πολύ κέφι. Στη διάρκεια της βραδιάς έγιναν και οι βραβεύσεις από την Αδελφότητα προς τους:

--- Καίτη Κουσιουρή-Γκίνη, για την συνεχή προσφορά της στην Αδελφότητα (την ώρα της βράβευσης της, προσέφερε στην Αδελφότητα το ποσό των 1000 ευρώ)

--- Δημήτρη Σταματόπουλο για την πολύπλευρη προσφορά του στην Αδελφότητα και στο χωριό.

--- Γιάννη Γεωργίου Γκιώνη για τη συμμετοχή του στον αγώνα εναντίον του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο.

 

Το γλέντι και ο χορός κράτησαν μέχρι το πρωί.

 

Στις 29/8 πρωί-πρωί, ο παπά Κώστας -με τον οποίο η Αδελφότητα έχει καλή συνεργασία- χτύπησε την καμπάνα για τη Θεία Λειτουργία. Εκεί μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη! Στο ψαλτήρι, έψελνε ο καλλίφωνος και γνώστης της Βυζαντινής μουσικής, ο νέος Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, καλεσμένος από τον νέο πρόεδρο του χωριού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας στον περίβολο της εκκλησίας έγινε το «χτύπημα» της κουλούρας και άλλων ταμάτων που είχαν κάνει πατριώτες.

Το βράδυ ξεκίνησε με το καθιερωμένο πλέον τσίπουρο και ξηρούς καρπούς – προσφορά του Κώστα Σταματόπουλου. Στη συνέχεια φαγητό, κρασί και Καρανικόλας, τον οποίο συνόδευσε στο τραγούδι ο Νίκος Ζαφειρόπουλος με ωραία παλιά παραδοσιακά τραγούδια μέχρι την κονταυγή.

 

Κοντά στα μεσάνυχτα προσφέρθηκε και ο πεντανόστιμος παραδοσιακός τραχανάς.

 

Το πανηγύρι μας και φέτος τελείωσε με την ευχή, να είμαστε καλά και του χρόνου όλοι μαζί πάλι στο Ψάρι.

 

 

 

 

Το Δ.Σ της Αδελφότητας Ψαραίων