Οι βοσκοί της συμφοράς - του Νίκου Πατατάκη

Οι βοσκοί της συμφοράς

 

Η ταινία του Νίκου Πατατάκη «οι βοσκοί της συμφοράς» (αρχικός τίτλος «οι βοσκοί»), γυρίστηκε στην Πάρνηθα και το μεγάλο μέρος της στην Πίνδο. Με την ταινία του αυτή, ο Νίκος Πατατάκης, θέλησε να δείξει ότι ένας άνθρωπος, που πεθαίνει από την πείνα και τον φόβο, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζώο, να συρθεί, να εξευτελιστεί. Προσπάθησε να περιγράψει τον κόσμο των ταπεινωμένων ανθρώπων με ενάργεια, απαλλαγμένος από συναισθηματισμούς.

Για να γυρίσει την ταινία αντιμετώπισε μύρια όσα εμπόδια, ιδίως όταν καταλάβαιναν οι ελληνικές αρχές περί τίνος επρόκειτο. Η χρόνια επίσης απουσία του από την Ελλάδα, έβαζε ένα πρόσθετο εμπόδιο στη συνεννόησή του με τους συμπατριώτες του.

Το τέλος της ταινίας συνέπεσε με την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, έτσι, τα γυρίσματά της έγιναν έν μέρει παράνομα, καθώς απαγορεύονταν οι ομαδικές συναθροίσεις. Φυσικά, η ταινία ήταν αδύνατο να προβληθεί στην Ελλάδα και προβλήθηκε στην Γαλλία όπου έγινε μύθος.

Στην Γαλλία τον Μάη του 68, κάλεσαν τον Νίκο Πατατάκη οι Έλληνες φοιτητές να μιλήσει στο «Maison Grecque» και για ακόμα μία φορά συνειδητοποίησε την ελληνική ασυναρτησία. Παράλληλα, βρισκόταν σε επαφές με διάσημους Έλληνες του αντιδικτατορικού αγώνα, όπως ο Κούνδουρος, η Μερκούρη, ο Φέρρης. Έλεγε τότε, «μια βομβίτσα εκατό γραμμαρίων στην Αθήνα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα απ’ όλες αυτές τις εκδηλώσεις εναντίον της χούντας, αν όντως ήθελαν επανάσταση». Όπως είχε αναφέρει η πρώην γυναίκα του Όλγα Καρλάτου[1] (πρωταγωνίστρια στους «βοσκούς» και αμέσως μετά την πήρε μαζί του στην Γαλλία και την παντρεύτηκε), με τους Έλληνες της Γαλλίας, Κούνδουρο, Μερκούρη κ.α., είχε συναντηθεί πολλές φορές αλλά σε κοινωνικές συναναστροφές. Ο Νίκος -έλεγε η Καρλάτου-, ήταν πιο αριστερός από την αριστερά, δεν του άρεσε μάλιστα καθόλου αυτή η αριστερά, τους θεωρούσε βολεμένους, mainstream. Εκείνος ήταν αναρχικός, ο Κούνδουρος και η Μελίνα δεν ήταν της δικής του σχολής. Με τον Μιχάλη Ράπτη ήσαν φίλοι, είχαν κάνει μαζί πράγματα, είχαν βγάλει τον κορυφαίο ηθοποιό Τζαβαλά Καρούσο από τη Γυάρο, είχαν εμπλακεί σε διάφορα σε σχέση με την Ελλάδα.

Στην ασπρόμαυρη ταινία μεγάλου μήκους (διάρκειας 120 λ.) που θα προβληθεί στο Ψάρι την Παρασκευή το βράδυ στις 8.30 στις 16 Αυγούστου 2019, εκτός από την Όλγα Καρλάτου και τον Τζαβαλά Καρούσο, πρωταγωνιστεί και ο Γιώργος Διαλεγμένος, όπως επίσης και οι: Έλλη Ξανθάκη, Γιάννης Αργύρης, Νικηφόρος Νανέρης, Λάμπρος Τσάγκας, Δήμος Σταρένιος, Τζόλη Γαρμπή, Μαρία Κωνσταντάρου, Νάσος Κεδράκας, Βάσος Ανδρονίδης.

 

 

 

 

 

Opsarion.gr

Σημείωση: όλες οι πληροφορίες για την ταινία αλιεύτηκαν από το διαδίκτυο. Στην φωτογραφία, διακρίνεται η Όλγα Καρλάτου από την ταινία «Gloria Mundi»  



[1] Με την Όλγα Καρλάτου, γύρισε ακόμα μία ταινία ο σκηνοθέτης, την «Gloria Mundi» (1974), που είχε ως θέμα την ταπείνωση, αυτή τη φορά μέσα από την ιστορία ενός σκηνοθέτη που κάνει μια ταινία για τον βασανισμό. Σε μια σκηνή, ένας αλεξιπτωτιστής βιάζει μια κοπέλα της αλγερινής αντίστασης, μπροστά στα μάτια του πατέρα της με ένα μπουκάλι υπό τους ήχους του γαλλικού ύμνου. Δεν πρόλαβε η ταινία να κλείσει μερικές μέρες στις αίθουσες και βόμβες ανατίναξαν τρείς από αυτές. Πιθανόν από τον OAS, την Οργάνωση Μυστικός Στρατός.