Έκδοση του βιβλίου "Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας - πηγές γραπτές, επί του χάρτου & επί του εδάφους

Ανοιχτή Επιστολή

 

Είχαμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε στις 25 Αυγούστου του 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, το βιβλίο «Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας – Πηγές γραπτές, επί του χάρτου & επί του εδάφους». Για λόγους προσωπικούς (μερικοί τους γνωρίζετε), εκείνη η παρουσίαση αναβλήθηκε. Ευτυχώς, έγκαιρα ειδοποιήσαμε τον εκδοτικό οίκο για την αναβολή του βιβλίου και ενώ είχε πάρει σειρά στο τυπογραφείο, ακυρώθηκε η εκτύπωσή του.

Σήμερα, μερικούς μήνες μετά την αναβολή, το βιβλίο οδεύει και πάλι προς έκδοση και βρίσκεται στο τυπογραφείο. Η ανάγκη όμως μας έκανε να τυπώσουμε έναν μικρό αριθμό βιβλίων για να καλύψουμε τις άμεσες υποχρεώσεις μας (Εθνική Βιβλιοθήκη, κτλ.). Στις υποχρεώσεις μας συμπεριλαμβάνονται και οι άνθρωποι αυτοί που δέχτηκαν να μιλήσουν για το βιβλίο αυτό.

Στην σκέψη μας, ποιοι είναι οι κατάλληλοι να μιλήσουν για το συγκεκριμένο βιβλίο, καταλήξαμε ότι αυτοί δεν μπορεί να είναι παρά Ψαραίοι. Το κάλεσμά μας αποδέχτηκαν με χαρά -και μας τιμά ιδιαίτερα η αποδοχή τους-, ο Δημήτρης Παρ. Σταματόπουλος, η Μάρθα Αθ. Ισαακίδη και ο Βασίλης Παν. Πανουσόπουλος. Κοντά σε αυτούς και ο καλός φίλος Δημήτρης Γ. Λαγός (καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου) που θα συντονίσει την παρουσίαση.

Τον Δημήτρη Σταματόπουλο τον γνωρίζετε, έφτασε στις ανώτατες βαθμίδες του επαγγελματικού βίου του (Γενικός διευθυντής φορολογίας Ελλάδας, καθηγητής ΑΣΟΟΕ, κ.α.) και έχει γεννηθεί στο Ψάρι. Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων στο γνωστικό του αντικείμενο, έχει, όχι μόνο την συγγραφική εμπειρία (όσο λίγοι) αλλά και την κριτική σκέψη, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Την Μάρθα Ισαακίδη την γνωρίζετε λιγότερο από τον Δημήτρη Σταματόπουλο. Δεν γεννήθηκε στο Ψάρι αλλά έλκει την καταγωγή της από αυτό από την πλευρά της μητέρας της (Ελένη Β. Αναστασοπούλου), έχει πλουσιότατο βιογραφικό, πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους, είναι υποψήφια διδάκτωρ, μιλά άριστα 3 γλώσσες, έχει στενή σχέση με το Ψάρι, και η επιστημονική της κατάρτιση, η λογική της σκέψη, αποτελούν εγγύηση για την κριτική της ματιά.

Τον Βασίλη Πανουσόπουλο τον γνωρίζετε λιγότερο ίσως από τους άλλους δύο, για έναν απλό λόγο, δεν είναι τακτικός επισκέπτης του χωριού.  Όπως και η Μάρθα Ισαακίδη, έτσι και αυτός, δεν γεννήθηκε στο Ψάρι αλλά έλκει την καταγωγή του από αυτό από την πλευρά του πατέρα του (Παναγιώτης Θεόδ. Πανουσόπουλος). Η επαγγελματική του πορεία είναι άξια λόγου (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.α.) και το βιογραφικό του πλουσιότατο, είναι και αυτός ένας λαμπρός επιστήμονας. Η κριτική του σκέψη (που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα) μας δίνει την πεποίθηση της καθαρής ματιάς με την οποία θα μιλήσει για το βιβλίο.

Αναλυτικά βιογραφικά των ομιλητών μας, θα δημοσιεύσουμε στο κάλεσμα για την παρουσίαση του βιβλίου, λίγο ημέρες πριν πραγματοποιηθεί αυτή, δηλαδή, στις 20 Μαϊου 2019 (Δευτέρα στις 19.00 μ.μ.), μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, σε συνεδριακό χώρο της Αθήνας.  

 

Και ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου:

Οἱ γραπτές πηγές

 

Τά θέµατα πού θά διαβάσουµε στήν συνέχεια, πραγµατεύονται τό ἅλµα τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τό σκότος στό φῶς, ἀπό τή νύχτα στήν ἡµέρα, εἶναι ὁ αὐγερινός τῆς δικῆς µας ζωῆς. Ἄς τά διαβάσουµε µέ εὐλάβεια, σάν φόρο τιµῆς σέ αὐτούς τούς ἀνθρώπους πού ὅλοι ἐµεῖς εἴµαστε ἡ συνέχειά τους, γιατί ἀξίζουν κάθε τιµῆς. Ὄχι µόνο γιά ὅσα µᾶς ἔδωσαν µά ἀκόµα καί γιά ὅσα δέν µπόρεσαν νά µᾶς δώσουν. Ὄχι γιατί δέν τό θέλησαν, µά διότι οἱ συνθῆκες τοῦ βίου τους δέν τούς τό ἐπέτρεψαν.

Ἀπό αὐτά τά ἀρχεῖα περνᾶµε ὅλοι ἐµεῖς σάν ἕνας. Δέν ὑπάρχουν σέ αὐτά διαχωριστικές γραµµές, δέν ὑπάρχει ὁ ψευδής λόγος τοῦ πολιτικοῦ. Ἄν αὐτά τά ἀρχεῖα µποροῦν ἐν τέλει νά µᾶς διδάξουν κάτι, αὐτό εἶναι µόνο ἡ ἀγάπη ὅλων ἐκείνων τῶν χωρικῶν γιά τήν κοινωνία τους πού ἐµεῖς λέµε µέ ταπεινότητα πώς ἦταν οἱ δικοί µας ἄνθρωποι.

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος