Μνημόσυνο του πρώτου προέδρου της Αδελφότητας Ψαραίων Γιώργου Ιω. Αναστασόπουλου

Ο Γιώργος Ιωάννη Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1907 στο Ψάρι. Το 1936, μαζί με άλλους Ψαραίους που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Αθήνα, και έχοντας όλοι αυτοί οι πρωτοπόροι συμπατριώτες μας στην ψυχή τους την αγάπη για την γενέθλια γη τους, το Ψάρι, αποφάσισαν και δημιούργησαν την Αδελφότητα Ψαραίων.

Από το 1936 και μετά, έως και τις ημέρες μας, η Αδελφότητα Ψαραίων αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της αδιάσπαστης αλυσίδας, αυτής που μας ενώνει. Η μεγάλη πορεία της Αδελφότητας στον χρόνο, είχε δυσκολίες, διότι η ζωή ήταν πολύ σκληρή, τόσο, που εμείς σήμερα αδυνατούμε να την φανταστούμε, μόνο να την υποθέσουμε μπορούμε. Ειδικότερα για τους Ψαραίους ιδρυτές της Αδελφότητας, ήταν ακόμα πιο δύσκολη, από την μία η ανάγκη του βιοπορισμού και από την άλλη ο νόστος για την πατρίδα. Ο νόστος συνδέει την ψυχή με την καρδιά, αυτόν που είχαν έντονα μέσα τους οι ξενιτεμένοι Ψαραίοι, που ας σημειωθεί, ήταν συγγενείς μας, συμπατριώτες μας και γείτονές μας. Πίσω από την πρώτη εκείνη Αδελφότητα, αποκτήσαμε όλοι εμείς μία σημαντική αναφορά για το Ψάρι, είτε γεννηθήκαμε σε αυτό είτε γεννηθήκαμε σε όλες τις άκρες του κόσμου.

Ο Γιώργος Ιωάννη Αναστασόπουλος, στον οποίο αφιερώνεται το άρθρο μας, ήταν αυτός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο στο οικοδόμημα και που στην συνέχεια αξιοποίησαν με τρόπο θαυμαστό όλες οι μετέπειτα διοικήσεις της Αδελφότητας Ψαραίων. Ακόμη και μέσα από τα λάθη ίσως που μπορεί να έγιναν στο διάβα των δεκαετιών (μόνο οι νεκροί δεν κάνουν λάθη), η Αδελφότητα κράτησε ψηλά τον πήχη της ενότητας, αυτής της ενότητας που εμφανίστηκε στο καταστατικό της. Αυτή η ενότητα είμαστε όλοι εμείς που κατοικούμε στο Ψάρι, στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στην Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Κρήτη, στην Ρόδο, στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ευρώπη, σε όλες στις γωνιές του πλανήτη μας. Την αδιάσπαστη αυτή ενότητα την οφείλουμε κατά μεγάλο μέρος στο Γιώργο Ιωάννη Αναστασόπουλο, γνωστό και ως «Σωφέρ». Το παρατσούκλι αυτό του δόθηκε διότι ήταν οδηγός του Μεταξά.

Ο πρώτος πρόεδρος της Αδελφότητας Ψαραίων, στην δεκαετία του 50΄ ξενιτεύτηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην πόλη του Σικάγο. Πριν φύγει για την Αμερική με την σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυό κόρες, την Αναστασία και την Ευγενία. Το ενδιαφέρον του για την πατρογονική του γη, το Ψάρι, δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε με τον θάνατό του, διότι την αγάπη του για την πατρίδα την μεταλαμπάδευσε στις κόρες του, και συνεχίζουν αυτές στον δρόμο του πατέρα τους.

«Έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι προς το επέκεινα, στις 28 Οκτωβρίου 1973 στο Σικάγο. Για τις κόρες του, την Αναστασία και την Ευγενία, η εθνική επέτειος είναι ημέρα χαράς και λύπης. Είναι η ίδια εικόνα της ζωής που μας χαρίζει απλόχερα και μας παίρνει. 45 χρόνια μετά, στην μνήμη του, η Αναστασία και η Ευγενία, έκαναν ένα μνημόσυνο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018 στο Σικάγο.

Να είμαστε όλοι καλά και να θυμόμαστε όχι μόνο τον Γιώργο Ιωάννη Αναστασόπουλο, να θυμόμαστε όλους τους ανθρώπους της Αδελφότητας, και επίσης όλους τους δικούς μας ανθρώπους που η απώλειά τους πίκρανε την ζωή μας.  


Τρείς φωτογραφίες από το μνημόσυνο του Γιώργου Ιωάννη Αναστασόπουλου

Φωτό 1η

Φωτό 2η

Φωτό 3η

 

 

 

 

 

Opsarion.gr