Ελένη Τρουπή Bourillon - "Μυθοποίηση" στο ραδιόφωνο

Η μυθολογία, έλεγε ο Αριστοτέλης, είναι ο παλιός Λόγος. Πόσο παλιός ήταν στις μέρες του μεγάλου φιλοσόφου δεν γνωρίζουμε, μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι για εμάς είναι ακόμα παλιότερος εφόσον από τον 4ο π.χ. αιώνα που ειπώθηκαν τα λόγια του, έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα.

 

«Περσεύς, Ηρακλής, Μίνως, Θησεύς, Ιάσων … Συνήθως στην σύγχρονη εποχή αυτοί και οι άλλοι ήρωες, θεωρούνται καθαρά μυθικά δημιουργήματα. Οι τελευταίοι Έλληνες κάνοντας την κριτική των δεδομένων του παρελθόντος των, δεν είχαν αμφιβολία ότι ήσαν ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά εβασίλευσαν στο Άργος και στα άλλα βασίλεια. Και μετά μια περίοδο άκρου σκεπτικισμού, πολλοί σύγχρονοι κριτικοί άρχισαν να επιστρέφουν στην ελληνική άποψη, που εξηγεί τις αποδείξεις που υπάρχουν ικανοποιητικώτερα. “Οι ήρωες των διηγήσεων είναι πραγματικοί, όπως και οι γεωγραφικές σκηνές, όπου αυτοί κινούνταν”. (Cambridge Ancient History, II, 478). Θα λάβουμε ως δεδομένο ότι οι κυριώτεροι θρύλοι είναι αληθινοί στην ουσία και φανταστικοί στις λεπτομέρειες».

 

Οι μεγάλοι ιστορικοί του κόσμου που ασχολήθηκαν με τον Λόγο του Μύθου, ήσαν και είναι κυρίως ξένοι. Και ο καθένας από αυτούς, έδωσε και μια δική του ερμηνευτική εκδοχή. Όλες οι ερμηνείες των Μύθων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όλες έχουν να μας δείξουν έναν ξεχωριστό τρόπο σκέψης. Καλό είναι, να μην απορρίπτουμε καμία ερμηνεία αλλά αν μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μία ξεχωριστά.

 

Με την Ελληνική Μυθολογία και την παγκόσμια επιρροή της, ξεκινά μια ραδιοφωνική εκπομπή η Ελένη Τρουπή – Bοurillon, με καταγωγή από το Σέρβου Αρκαδίας και κόρη του μεγάλου Έλληνα λαογράφου Θεόδωρου Τρουπή. Αν αγαπάτε την Μυθολογία, ασφαλώς η Ελένη Τρουπή θα πει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την μυθοπλαστική ικανότητα που ανέπτυξαν οι αρχαίο Έλληνες. Ας δούμε όμως τι μας λέει η ίδια για την ραδιοφωνική εκπομπή της:

 

«Φίλες και φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω ότι από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19 κ 30 ώρα κεντρικής Ευρώπης (20 κ 30 ώρα Ελλάδας) θα παρουσιάζω, κάθε Πέμπτη από τον διαδικτυακό σταθμό www. Radioboo.gr, τη ραδιοφωνική εκπομπή «Μυθοποίηση» με το λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό ψευδώνυμο Ελένη Καλλίστου. Είναι μία σειρά εκπομπών λόγου με θέμα την ελληνική μυθολογία και τις πολλαπλές επιρροές της στην ελληνική και παγκόσμια τέχνη (Λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική, κινηματογράφο…). Την ίδια εκπομπή θα την παρουσιάζω στα γαλλικά, τις Κυριακές, στις 15 ώρα κεντρικής Ευρώπης. Είμαι πολύ συγκινημένη που θα έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας το πάθος μιας ολόκληρης διδακτικής καριέρας και την αγάπη μου για την τέχνη και ειδικά τη λογοτεχνία. Συντονιστείτε λοιπόν στο Radioboo.gr! Ας πετάξουμε με τα φτερά του μύθου!!»

 

Βιογραφικό

 

«Ελένη Καλλίστου» είναι το λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό ψευδώνυμο της Ελένης Τρουπή-Βourillon. Μεγάλωσε στην Κάτω Αχαγιά όπου τελείωσε και το Λύκειο. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές στη γαλλική, αγγλική και ισπανική γλώσσα. Έκανε μεταπτυχιακό στη μετάφραση στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, με υποτροφία του γαλλικού κράτους, καθώς και στη λογοτεχνία ( με θέμα το έργο του Marcel Proust) και τη γλωσσολογία (Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Caen). Είναι υφηγήτρια Πανεπιστημίου Κλασσικής φιλολογίας στη Γαλλία. Διορισμένη από το 1996 στη Γαλλική Μέση Εκπαίδευση, διδάσκει γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία, λατινικά, αρχαία ελληνικά και θέατρο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Μονάχου (2001-2010), ενώ από το 2010 ως σήμερα διδάσκει στο Γαλλικό Λύκειο των Βρυξελλών. Το πάθος για τη λογοτεχνία και την τέχνη το έχει από μικρή, αφού μεγάλωσε διαβάζοντας με θέα τη θάλασσα και ήταν η πρώτη αναγνώστρια των έργων του πατέρα της, λαογράφου και λογοτέχνη, Θεόδωρου Κ. Τρουπή. Γράφει και μεταφράζει ποίηση. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

 

Βιβλιογραφία:

 

Will   Durant, Παγκόσμιος ιστορία του Πολιτισμού, τομ. Β΄, 1965, Αθήνα.
Paul  Decharme, Ελληνική Μυθολογία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 

Σημείωση: Πληροφορίες για την ραδιοφωνική εκπομπή της Ελένης Τρουπή και για το βιογραφικό της, ελήφθησαν από την προσωπική της σελίδα στο  Facebookhttps://www.facebook.com/helene.bourillon.3?fref=ts

Αναζήτηση

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Το Ψάρι στο Facebook