Καινοτόμες προτάσεις & ιδέες για την ανάπτυξη της Ηραίας ...

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ 18.8.2017 στον Πύργο του Πλαπούτα (Παλούμπα), μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (κατά την γνώμη μου) με θέμα «Καινοτομία στην Τοπική ανάπτυξη & χρηματοδότηση».

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Γορτυνίας κάλεσε τις κυρίες Εύη Τατούλη (Νομικός και πολιτευτής Αρκαδίας Ν.Δ.) και Διονυσία Αυγερινοπούλου (τέως βουλευτής Ν.Δ., Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας) καθώς και τον Ιωάννη Λαγό (Menalon  Trail).

Οι κυρίες Τατούλη και Αυγερινοπούλου, αναφέρθηκαν στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., πρόγραμμα που συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο ελλείψεις άλλων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κυρίως για φτωχές περιοχές όπως αυτός της Γορτυνίας και ειδικότερα της Ηραίας.

Ο κύριος Ιωάννης Λαγός αναφέρθηκε στο πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μονοπάτι (75 χιλ) που κυκλώνει τρόπον τινά την περιοχή του Μαινάλου και που ουσιαστικά έγινε χωρίς χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι πόροι που δαπανήθηκαν είναι της τάξεως των 9 χιλ. ευρώ και βασίστηκε όλη η προσπάθεια κυρίως στην εθελοντική εργασία της τοπικής κοινωνίας. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι, το διεθνές μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από την Αγγλία και φτάνει μέχρι τον Ταΰγετο, ερχόμενο από τον Χελμό περνά και έξω από την Βυτίνα. Το μονοπάτι αυτό έχει παγκόσμια πιστοποίηση από τις ορειβατικές ενώσεις και είναι ξέχωρο από τα νέα μονοπάτια της Menalon  Trail.  

Η προσπάθεια αυτή του Ιωάννη Λαγού και του  Menalon  Trail, είναι από μόνη της καινοτόμα και έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη και όπως σημείωσε και η κυρία Τατούλη, τα οφέλη της προσπάθειας αυτής ήδη έχουν εμφανιστεί – παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από την περιοχή των Λαγκαδίων.

Χρήσιμη παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο κύριος Πέτρος Ζούνης – δεν απέφυγε όμως να αναφέρει την έλλειψη κυβερνητικού εκπροσώπου στο πάνελ των καλεσμένων.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Γορτυνίας κύριος Διονύσης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία των Ιαματικών Λουτρών της Ηραίας αναφέροντας μάλιστα και τον επιτυχημένο αριθμό των καθημερινών επισκεπτών που ανέρχονται σε 15 ανά ημέρα. Αλήθεια κύριε Παρασκευόπουλε, πιστεύετε ότι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση των Ιαματικών Λουτρών είναι μια καινοτόμα προσπάθεια; Μία επιχείρηση που διαρκώς μπαίνει οικονομικά μέσα, που τα έξοδα της (υπάλληλοι, συντήρηση, κτλ.) υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα της, που βαρύνει συνεχώς τον προϋπολογισμό του Δήμου; Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι καινοτόμο για τις Ιαματικές πηγές των Λουτρών κύριε αντιδήμαρχε, φροντίστε να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, να φύγει ένα βαρίδι από τον Δήμο που του τρώει πόρους. Κατ’ επέκταση, βαρύνει όλους τους πολίτες της κοινωνίας μας.

Συγκεκριμένα για την Γκούρα μίλησε η κυρία Ελένη Θανοπούλου, αντιπρόεδρος του ομώνυμου πεζοπορικού – φυσιολατρικού Ομίλου. Ζήτησε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της. Στον λόγο της, ζήτησα να παρέμβω και την ρώτησα αν ο Όμιλος έχει κάνει ποτέ του διάσχιση του φαραγγιού της Γκούρας, ολοκληρωμένη διάσχιση, από τον Αρτοζήνο μέχρι τις εκβολές των ρεμάτων της Τουθόας και της Γκούρας. Απάντησε πως έχουν κάνει πολλές διασχίσεις αλλά επί μέρους. Έθεσα το ερώτημα λέγοντας, πως μπορείτε να μιλάτε κυρία Θανοπούλου για την Γκούρα, για κάτι που κυριολεκτικά αγνοείται; Και πως, αγνοώντας την Γκούρα στο σύνολό της θέλετε να την διαχειριστείτε;

Η κυρία Θανοπούλου είναι αξιόλογος άνθρωπος, κατά πολλούς η παρουσία της στα κοινά της Ηραίας ήταν αμφιλεγόμενη. Για μένα ήταν θετική. Όμως, σήμερα, στην εποχή μας, εκφράζει το παλιό, αυτό που πέρασε, αυτό που η μεταπολιτευτική περίοδος της μικροπολιτικής δημιούργησε απεδείχθη στην πράξη ως μη ωφέλιμο για την χώρα μας. Εάν αποσυρθεί από τα κοινά της Ηραίας και της Γκούρας ειδικότερα, θα προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ότι με την παραμονή της σ’ αυτά.

Στη συνέχεια ο κύριος Ιωάννης Λαγός είπε ότι η Γκούρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αλλά μπορούν να ενταχθούν στο  Menalon  Trail, ορισμένα μονοπάτια της Ηραίας που να ενώνουν όμορους οικισμούς.

Υπήρξαν και κάποιες μικρές παρεμβάσεις που δεν μπόρεσαν όμως να ξεφύγουν από την νοοτροπία του τοπικισμού. Σε γενικές γραμμές (πάντα κατά την γνώμη μου) ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Θα σταθώ όμως λίγο ακόμα στην Γκούρα και στον Όμιλο και θα ρωτήσω τους δημοτικούς συμβούλους της Γορτυνίας: Με ποιο δικαίωμα αξιότιμοι κύριοι, δίνετε κλειδί του πρώην δημαρχιακού μεγάρου (Παλούμπα) στον Όμιλο της Γκούρας για να τον χρησιμοποιεί σαν γραφείο; Με ποιο σκεπτικό δίνετε κλειδί σε έναν σύλλογο; Ο σύλλογος αυτός σύμφωνα με το καταστατικό του έχει έδρα το Παλούμπα και πιθανόν κάποιο κτίριο χρησιμοποιούσε ως σήμερα για τις ανάγκες του. Εσείς γιατί δημιουργείται ένα πρόσθετο πρόβλημα; Ο Όμιλος αυτός, έχει μέλη, θεωρητικά πρέπει να έχει δικούς του πόρους και να αντιμετωπίζει τα έξοδα του (ενοίκια, τηλέφωνα, κτλ.), αλήθεια, τι είναι τέλος πάντων ο Δήμος;

Να αναφέρω την θετική παρουσία της κυρίας Έλενας (Νούλης) Μητροπούλου από το Σαρακίνι, που συντόνισε την συζήτηση.

Τέλος, για να ευλογήσουμε και τα γένια μας (που λένε) καταθέτω μια καινοτόμα πρόταση, πολύ πριν την Γκούρα και το  Menalon  Trail, πρόταση που ο πρώην Δήμος Ηραίας καταχώνιασε στα συρτάρια του! Αν αγαπάτε το διάβασμα, διαβάστε την εδώ!

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος