Αρκαδικές ειδήσεις περασμένων αιώνων ...

Αρκαδικές ειδήσεις του παρελθόντος

Η «είδηση» της 10.5.1880 αναφέρεται στην εμφάνιση του Αρκάδα ιατρού Π. Πόταγου (1839 – 1903), ο οποίος υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας εξερευνητής του 19ου αιώνα, στην Γεωγραφική υπηρεσία της Γαλλίας.

Δύο «ειδήσεις» αναφέρονται στον διαβόητο Αρκάδα φυγόδικο Τούτουνα και στον Τριπολιτσιώτη δικηγόρο του Γεώργιο Βασιλείου. Τέλος η «ειδηση» της εφημερίδας «Ήλιος», η οποία εξεδίδετο στη Σύρο, αναφέρεται στο μνημόσυνο του ετέλεσαν στην Αμερική οι εκεί Αρκάδες, για τον αιφνίδιο θάνατο του 5 φορές Αρκάδα Πρωθυπουργού Θ. Δηλιγιάννη, ο οποίος εδολοφονήθη από τον διαβόητο χαρτοπαίκτη Αντώνη Γερακάρη, στα σκαλιά της Βουλής στις 31.4.1905.

Ώρα, 25.7.1881 – Ο διαβόητος φυγόδικος Τούτουνας απέστειλεν είς τον έν Τριπόλει δικηγόρον κ. Βασιλείου επιστολήν, αγγέλων αυτού ότι την 1ην Αυγούστου απεφάσισε μόνος να παρουσιασθή είς την δικαστικήν αρχήν.

Ριζοσπάστης (εκδότης Γ. Φιλάρετος), 23.2.1908 – Έν Τριπόλει απεβίωσεν ο δικηγόρος Γεώργιος Βασιλέιου.

Ήλιος, 31.7.1905 – Την 12/25 π. μηνός έν τη ελληνική εκκλησία της Ουασιγκτώνος της Αμερικής, εγένετο μνημόσυνον έκ μέρους των εκεί Ελλήνων, υπέρ της ψυχής του αγρίως δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού της Ελλάδος Θεοδ. Π. Δηλιγιάννη, είς ο παρέστησαν άπαντες οι εκεί Έλληνες.

Τον επιμνημόσυνον λόγον εξεφώνησαν οι κ.κ. Ανδρέας Αλεξάκης και Ι. Βέργος, εξυμνήσαντες τας αρετάς του μεταστάντος. Μία δε αμερικανική εφημερίς της ώς άνω πόλεως, αφιεροί ολόκληρον στήλην περιέχουσαν έν εκτάσει τους εκφωνηθέντας λόγους και την βιογραφίαν του Θ.Π. Διληγιάννη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος

================
Αναδημοσίευση από arcadians.gr