Ιαματικές πηγές Λουτρών Ηραίας

Πολλές σελίδες έχουν γραφτεί για τα Ιαματικά Λουτρά της Ηραίας. Ακόμα μία, πιστεύω ότι δεν θα βλάψει κανέναν.

Αν ήμουν ιστορικός, θα καταπιανόμουν με την ιστορία των Λουτρών – φημισμένων κατά την αρχαιότητα και κυρίως την εποχή της Ρωμαϊκής κατάχτησης, αλλά και της Μυκηναϊκής Νεκρόπολης που ανακαλύφτηκε σχετικά πρόσφατα.  Αλλά δεν είμαι, οπότε θα αναφερθώ σε αυτά σαν ένας πολίτης της Ηραίας.

Οι μεγαλύτεροι από εμάς ασφαλώς θα θυμούνται την έντονη μυρωδιά από θειάφι που ξεπηδούσε από τις ιαματικές πηγές. Επίσης θα θυμούνται, εκατό μέτρα μακριά από τις πηγές, το εκπληκτικό ψηφιδωτό που υπήρχε. Σήμερα, με τις συνεχείς παρεμβάσεις παλαιοτέρων αρχών και κυρίως της πάλαι ποτέ Κοινότητας, χάθηκαν αφενός οι οσμές του θειαφιού, εξαφανίστηκε από προσώπου γης και το Ρωμαϊκό ψηφιδωτό.

Στον δρόμο της εξέλιξης, της προόδου γίνονται πολλά, μερικές φορές και άσχημα. Όμως η πρόθεση συνήθως είναι καλή, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει. Εκ του αποτελέσματος όμως, διακρίνει ο καθένας μας ότι δεν βγήκε κάτι καλό από τις ατυχείς (κατά την γνώμη μου) παρεμβάσεις στα Λουτρά της Ηραίας.

Πέρα από τις όποιες αδυναμίες τους, τα Λουτρά είχαν πολλούς επισκέπτες, διότι η φήμη τους είχε εξαπλωθεί πέραν των τοπικών ορίων της Ηραίας, της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου, και είχε φτάσει στο σύνολο σχεδόν της Ελληνικής Επικράτειας.

Οι Ιαματικές πηγές με την σημερινή τους μορφή, είναι έργο του καποδιστριακού Δήμου Ηραίας. Πολύ σημαντικό έργο του Δήμου, ίσως το σημαντικότερο, και πολύ χρήσιμο για την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού. Στα πλαίσια της προώθησης των Λουτρών, ο Δήμος είχε οργανώσει ένα εξαιρετικό Συνέδριο με επιστήμονες από την Ελλάδα που ο καθένας τους ανέπτυξε το γνωστικό του αντικείμενο. Συμμετείχαν σε αυτό και δυό Ηραιάτες ομιλητές, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Λαγός που είχε αναφερθεί στην τουριστική ανάπτυξη των Λουτρών, και ο ψυχίατρος Γιάννης Κουτσανδρέας που αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της λουτροθεραπείας και την ψυχική ανάταση των λουομένων.

Από εκείνο το Συνέδριο δήλωσαν την βροντερή απουσία τους οι κάτοικοι και οι Φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι ξενοδόχοι, και οι επαγγελματίες που είχαν οφέλη από την εύρυθμη λειτουργία των Λουτρών και την προσέλευση λουομένων.

Ο Δήμος Γορτυνίας που ανέλαβε στην συνέχεια την διοίκηση των Λουτρών δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Εταιρείας, προσπάθησε να δώσει αφενός συνέχεια στην καλή προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αφετέρου να προωθήσει τις Ιαματικές πηγές σε Εκθέσεις κτλ.. Τα κατάφερε, αλλά εν μέρει. Διότι στην συνέχεια η οικονομική κρίση, τα μνημόνια, η ανασφάλεια και ο φόβος του κόσμου, απέτρεψαν τον λουόμενο να επισκεφτεί τις πηγές. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά πολύ και η επιχείρηση έγινε μη βιώσιμη.  Και σήμερα, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική αρχή, το μέλλον των Λουτρών είναι δυσδιάκριτο.

Επειδή δεν θα μπορεί εσαεί ο Δήμος να συντηρεί μία παθητική Εταιρεία, ίσως θα πρέπει να στρέψει τις αναζητήσεις του αλλού. Για παράδειγμα, να προσπαθήσει να κλείσει συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες, ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Πελοποννήσου (Costa  NavarinoAldemar,   αρχαίας Ολυμπίας  κ.α)  για να εντάξουν στις προσφορές τους και την εμπειρία της λουτροθεραπείας. Μπορεί να αναζητήσει επενδυτές (είναι και της μόδας η λέξη!) και να παραχωρήσει τα Λουτρά για είκοσι, τριάντα χρόνια σε ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως και αν έχει, θα πρέπει ο Δήμος να δράσει μακριά από τοπικιστικές ιδιοτροπίες και μικρό - συμφέροντα και να αξιοποιήσει στο έπακρο ένα πολύτιμο προϊόν που διαθέτει: τα Λουτρά.  Με οποιονδήποτε εν τέλει τρόπο ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή οικονομικά και τουριστικά.

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος