Απρέπειες στην εκδήλωση στου Μπέτζι στον εορτασμό της Επανάστασης του 1821

Μέσα από τις πηγές γνωρίζουμε ότι στις 21 Μαρτίου 1821, οι «Λιοδωρήσιοι», οι Ηραιάτες δηλαδή, με αρχηγό τον Δημητράκη Πλαπούτα ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης στου Μπέτζι, στο Αλώνι του Καλλιντέρη.

Την ίδια ημέρα, στην αντικρινή πλευρά της Ηραίας, ο Δεληγιάννης με τους Λαγκαδινούς και τους κατοίκους των όμορων χωριών, ύψωναν παράλληλα έτερον λάβαρο στου Ρένεση (νύν Καστράκι).

Από τότε μέχρι και τον Μάρτιο του 1999, η μεγάλη εκείνη πράξη των Ηραιατών υπό τον Πλαπούτα, είχε ξεχασθεί εντελώς στην τοπική κοινωνία. Και την έσυρε από την σκονισμένη βιβλιογραφία και της έδωσε υπόσταση ο Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος.

Αποφάσισε δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Ηραίας (Νόμος Καποδίστρια), να τιμήσει κατά πως πρέπει την ιστορική αλήθεια και να αναδείξει το συμβάν στου Μπέτζι. Και έστησε μνημείο με την οικονομική αρωγή της Νομαρχίας Αρκαδίας.

Στην επιτύμβιο Στήλη χαράχθηκαν τρείς αράδες γράμματα για να θυμίζουν την επαναστατική διάθεση των Ηραιατών έναντι της Οθωμανικής κατάχτησης:

Τιμή και Δόξα
στους αγωνιστές Ηραιάτες
που σ’ αυτό το Χώρο – Στρατόπεδο
«τ’ Αλώνι του Καλλιντέρη»
σήκωσαν πρώτοι
στις 20 Μαρτίου 1821
το Λάβαρο της Επανάστασης

Και κάτω, στην βάση της Στήλης:

Ο εορτασμός της Επετείου
καθιερώθηκε
από τον Νομάρχη Αρκαδίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο
τον Δήμαρχο Ηραίας κ. Σταύρο Χ. Χριστόπουλο
και το Δημοτικό Συμβούλιο
14 – 3 – 1999

Με τους δύσκολους καιρούς (βροχές, κρύα, ζέστη κτλ..) τα γράμματα εφθάρησαν και διακρίνονταν δύσκολα. Αποφάσισε κάποιος από την Δημοτική Ενότητα Ηραίας (και καλώς έπραξε) να γραφτούν πάλι οι λίγες λέξεις με μαύρη μπογιά για να διαβάζονται εύκολα. Δεν γνωρίζουμε ποιος αρμόδιος Δημοτικός/η Σύμβουλος ανέλαβε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Όμως, ο υπάλληλος, ή ο εργάτης, ή κάποιος τέλος πάντων που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την εργασία αυτή, παρέλειψε να γράψει τους συντελεστές του μνημείου. Να υποθέσουμε ότι του τελείωσε η μπογιά, ή ότι έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες;

Το συγκεκριμένο ολίσθημα σχολιάσθηκε δυσμενώς από τους παρευρισκόμενους στην πλειοψηφία τους και το ευχάριστο κλίμα έδωσε την θέση του στην δυσφορία.

Ακολούθησε ακόμα ένα γεγονός που σκίασε την λαμπρότητα της ημέρας. Από την Δημοτική Ενότητα και προφανώς τον αρμόδιο επί των πολιτιστικών, είχαν καλεσθεί να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο όλοι οι Φορείς της Ηραίας, Τοπικοί κτλ.. Δεν δέχθηκε κάλεσμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπέτζι, ο καθ’ όλα αρμόδιος πολιτιστικός φορέας, που στον χώρο του χωριού του εξελισσόταν η απόδοση τιμών, και υπήρξε σοβαρός λεκτικός διαπληκτισμός ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού Μπέτζι και εκπροσώπων της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας.

Θλιβερόν το πρώτον ολίσθημα, θλιβερόν και το δεύτερον.

Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ολόκληρη η αποκατασταθείσα Στήλη.

Στην δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται το πάνω μέρος της Στήλης

Στην Τρίτη φωτογραφία διακρίνεται η βάση της Στήλης με τα σβησμένα γράμματα των συντελεστών του έργου.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος …

 

Σημείωση: Επειδή θα σπεύσουν «καλοθελητές» να ερμηνεύσουν ή αναλύσουν με διάθεση «κομματική», να πληροφορήσω τον αναγνώστη ότι δεν υπήρξα ποτέ θαυμαστής του πάλαι ποτέ Νομάρχη Αρκαδίας ούτε φυσικά ψηφοφόρος του διότι ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη ένας μέτριος πολιτικός ανήρ.

Ποτέ επίσης δεν υπήρξα ψηφοφόρος του τέως Δημάρχου Ηραίας διότι οι απόψεις μας για την Ηραία διέφεραν. Παρ’ όλα αυτά τον σεβόμουν και με σεβόταν.