Ιστορικά του Σέρβου Γορτυνίας - Βασίλη Δάρα

Ο Βασίλης Δάρας από το γειτονικό μας χωριό Σέρβου, ήταν δάσκαλος. Αλλά και συγγραφέας ενός άξιου λόγου βιβλίου για την γενέτειρά του με τον τίτλο: Ιστορικά του Σέρβου Γορτυνίας.

Το βιβλίο του Βασίλη Δάρα, ίσως να αποτελεί πρότυπο γραφής της ιστορίας ενός χωριού. Με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που συνθέτουν την διαδρομή του Σέρβου στον χρόνο.

Δίνει στο βιβλίο του με σαφήνεια στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά, τα γενεαλογικά δένδρα των Σερβαίων, πληροφορίες χρήσιμες για τα δύσκολα πισινά χρόνια. Μένει πιστός στις πηγές (γραπτές κυρίως αλλά αναφέρεται και στην μυθοπλασία της παράδοσης), δεν ωραιοποιεί τα πράγματα μα τα δίνει όπως ακριβώς έχουν. Έχει δύναμη το βιβλίο του, λογοτεχνική, λαογραφική, ιστορική.

Ίσως θα πρέπει να πάρουμε σαν παράδειγμα το βιβλίο του, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τοπική ιστορία των χωριών μας. Και να μην ξεφεύγουμε αναζητώντας παλιά μεγαλεία αλλά να καταγράφουμε με σαφήνεια την ιστορία όπως ακριβώς έχει.

Αναζητώντας ο συγγραφέας και την προέλευση του ονόματος του χωριού του, ανατρέχει στις πηγές, και συναντά τον Ανδρέα Σέρβο. Δηλαδή αναφέρεται σε ανθρωπωνύμιο. Τί πιο λογικό;  

Ευτυχώς, ο Βασίλης Δάρας δεν έπασχε από αρχαιοπληξία όταν έγραψε το καταπληκτικό βιβλίο του. Και φυσικά δεν παρέλειψε να καταθέσει σοβαρή βιβλιογραφία που έδωσε εγκυρότητα στο έργο του.

Αν θέλετε, αν σας ενδιαφέρει η ιστορία και όχι τα παραμύθια, αν αναζητάτε την ιστορική αλήθεια και όχι την σύνδεση σας με τον Πελασγό και την Διοτίμα, διαβάστε το βιβλίο του Βασίλη Δάρα, ειδικά τον πρώτο τόμο (ο δεύτερος αναφέρεται στα γενεαλογικά δένδρα των Σερβαίων). 


Το βιβλίο του Βασίλη Δάρα εδώ!

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος