Πανηγύρι 2015 στο Ψάρι - 28 Αυγούστου

Παραμονή του Αγιάννη. Η όμορφη μέρα φάνηκε από πολύ νωρίς, από το μεθυστικό λυκαγεύς και από τα χρώματα της ανατολής. Όταν άρχισε σιγά- σιγά να υψώνεται ο λαμπρός ήλιος, το χωριό ήδη είχε ξυπνήσει. Οι αυλές και τα μπαλκόνια γέμισαν από φωνές. Τα περισσότερα σπίτια έχουν ανοίξει.

Από νωρίς το πρωί στον χώρο της εκκλησίας και του κυλικείου, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας, πολλοί πατριώτες – άντρες, γυναίκες και παιδιά, βοηθούσαν στις τελευταίες ετοιμασίες. Άλλοι έπλεναν με νερό τις καρέκλες και τα τραπέζια, άλλοι τα σκούπιζαν και τα καθάριζαν, αλλού έφερναν ξύλα για τα καζάνια με τις γίδες, κάποιοι άλλοι σκούπιζαν τον περιβάλλοντα χώρο. Πολλές δουλειές που χρειαζόντουσαν ανθρώπινα χέρια. Και αυτά υπήρχαν.

Δούλευαν όλοι/ες με χαρά. Και ο χώρος έλαμψε. Για χάρη δική μας, μα κυρίως του Αγιάννη μας.

Μέχρι αργά το μεσημέρι, το ανθρώπινο μελίσσι δούλευε χωρίς διακοπή. Και όταν όλα έγιναν καθώς πρέπει, τράβηξε για το σπίτι του, να φάει και να ξεκουραστεί.

Ο παπά Κώστας, άρχισε τον εσπερινό στις 7.00 μμ. Γέμισε η εκκλησία κόσμο. Κατά τις 8 παρά, τελείωσε ο εσπερινός κι άρχισε ο κόσμος να συγκεντρώνεται για το πανηγύρι. Το κυλικείο ήταν έτοιμο με τους ανθρώπους της Αδελφότητας να δηλώνουν παρόντες. Για την εξυπηρέτηση πατριωτών, φίλων, φιλοξενούμενων.

Γίδα βραστή, γουρνοπούλα σαλάτες με κρασιά και μπύρες, ήταν το μενού. Λίγα πράγματα και καλά. Όπως κάθε χρόνο. Τα περισσότερα είναι πλεονασμός.

Την γίδα, κάθε χρόνο την βράζει η Αδελφότητα στα καζάνια της – που λαμποκοπούσαν από καθαριότητα, και είναι τόσο νόστιμη που έχει καθιερωθεί σαν το βασικό έδεσμα. Πολύ καλή φυσικά και η γουρνοπούλα, αλλά και το κρασί εξαιρετικό.

Στο μουσικό μέρος, ο Καρανικόλας με το κλαρίνο του έδωσε το δικό του στίγμα. Με πολύ καλό τραγουδιστή – και έπειτα από πολλά χρόνια με τραγουδίστρια για το λαϊκό ρεπερτόριο τις πολύ πρωινές ώρες του ξεφαντώματος.

Καλός ήταν ο Καρανικόλας. Δεν πρέπει να κάνουμε σύγκριση με το κλαρίνο του Μαυρέλια. Άλλο παίξιμο ο πολύπειρος Μαυρέλιας, αλλά και ο Καρανικόλας προσπαθεί.

Ο κόσμος, που τίμησε με την παρουσία του το πανηγύρι μας, ήταν πολύς. Και γλέντησε μέχρι τις πρωινές ώρες ασταμάτητα. Χόρεψε, τραγούδησε, ήπιε γλυκό κρασί.

Περάσαμε καλά.

Στους συντελεστές της καλής βραδιάς, αξίζουν λόγια καλά. Στους ανθρώπους επίσης που δούλεψαν για όλους εμάς, αξίζουν επίσης καλά λόγια. Δεν μπορώ να τους αναφέρω διότι κάποιον/α θα ξεχάσω και θα τους αδικήσω. Μπορώ όμως να μιλήσω για τον Νίκο Μπράβο (από Μαλάσοβα), που κουράστηκε όσο κανείς. Και επιπλέον, για τις προσφορές του.

Πλήρες φωτορεπορτάζ από το πανηγύρι μας σε μορφή pdf.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος