Η Ντίνα Αναστασοπούλου στο θεατρικό έργο: «Αβελάρδος και Ελοΐζα» ...

Στις 1 & 2 Ιουνίου 2014

«Αβελάρδος και Ελοΐζα»

12ος αιώνας, Παρίσι.Ο σαραντάχρονος Πέτρος Αβελάρδος, ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα, ερωτεύεται τη δεκαεξάχρονη Ελοΐζα, η οποία και ανταποκρίνεται. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Ελοΐζα μένει έγκυος, η Εκκλησία αντιδρά και πληρωμένοι δολοφόνοι εισβάλουν στο σπίτι του ζευγαριού και τον ευνουχίζουν. Ο Αβελάρδος επιζεί και καταφεύγει στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί ζητώντας στην Ελοΐζα να γίνει και εκείνη μοναχή. Η ίδια υπακούει. Το ζευγάρι ζει σε χωριστά μοναστήρια για τα επόμενα 20 χρόνια, δεν συναντιέται παρά μόνο για μία και μοναδική φορά και επικοινωνεί μόνο με παθιασμένες επιστολές.

Ο Αβελάρδος συνεχίζεινα συγγράφει και ολοκληρώνει μια πραγματεία, όπου θέτει για πρώτη φορά ως κριτήριο για τον ορισμό της αμαρτίας την πρόθεση και όχι την ίδια την πράξη και ξεσηκώνει για ακόμη μία φορά το μένος της Εκκλησίας εναντίον του. Τον καταδικάζουν ως αιρετικό, συγκεντρώνουν και καίνε τα βιβλία του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και τον καταδιώκουν μέχρι τον θάνατό του. Η Ελοΐζα ζει ακόμη 20 χρόνια. Η τελευταία της επιθυμία ήταν να θαφτεί μαζί με τον αγαπημένο της, παράκληση που δεν εισακούεται.

Η φήμη του ζευγαριού και του έρωτά τους γιγαντώνεται μέσα στους αιώνες και σύμφωνα με μία εκδοχή, η Ιωσηφίνα Βοναπάρτη συγκινημένη από την τραγική τους ιστορία, αποφασίζει, 700 χρόνια μετά τον θάνατό τους, να μεταφερθούν τα οστά τους και να θαφτούν επιτέλους μαζί. Ο κοινός τους τάφος χτίζεται στο Κοιμητήριο του Père Lachaise στο Παρίσι και έχει πλέον μετατραπεί σε σύμβολο της αιώνιας αγάπης.

Αυτή η ιστορία αγάπης έδωσε την έμπνευση στον Γιάννη Καλαβριανό να γράψει ένα θεατρικό έργο, που σκηνοθετεί και ανεβάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Γιώργο Γλάστρα και τη Χριστίνα Μαξούρη.

Παίζουν (επίσης):Ελένη Κοκκίδου και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΑΤΕ-Πειραιώς (ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π.): Ντίνα Αναστασοπούλου, Κώστας Ανδριόπουλος, Χρήστος Βολακάκης, Αντιγόνη Ερωτοκρίτου, Αλέξανδρος Ζαρανίκας, Ανδρέας Καλόσακας, Τζένη Λιαρομάτη, Γεωργία Λύτρα, Φένια Μαυρομάτη, Γεωργία Μούλου, Σταυρούλα Νικηταΐδη, Μάρα Χαντζάκου, Σοφία Χρυσοπούλου

Πληροφορίες:1&2/6, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ, 210 3272000, €20, 15 (Φ), 5 (Άνεργοι & AMEA)

 

Πηγή: www.athensvoice.gr   

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος