Ποιήματα που απαγγέλθηκαν στον Πύργο του Πλαπούτα ...

Εισαγωγικό σημείωμα

 

Στις 13 Αυγούστου του  2017 και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στου Παλούμπα Γορτυνίας ποιητική βραδιά, στην υπέροχη αυλή του νεοαποκατεστημένου Πύργου του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα, με συνδιοργάνωση του Δήμου Γορτυνίας, της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» και της Αδελφότητας των Απανταχού Παλουμπαίων.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κα. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, κ. Δημήτριος Γαβράς, κ. Διονύσιος Παρασκευόπουλος και αρκετός κόσμος, κάτω υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες. Κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο καταξιωμένος με πολλές τιμητικές διακρίσεις για το μακροχρόνιο και ποικίλο πνευματικό του έργο ποιητής Γιώργος Χρονάς.

 

Δικά του άτιτλα ποιήματα διάβασε ο «Κλείτορας» (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος), ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής.

 

Ο μουσικός Κώστας Παυλόπουλος απήγγειλε δικό του ποίημα («Δεν μπορώ Χάρε, χατήρι να σου κάνω») και διάβασε και τρία ποιήματα του γείτονά μας Ψαραίου Βασίλη Αναστασόπουλου («Οι φωνές της σιωπής», «Η άσκοπη φυγή», «Η Επανάσταση ας περιμένει»).

 

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κα. Ευθυμία Γκίνη διάβασε ανέκδοτα ποιήματα της «Παλουμπαίας» («Ονειρεμένα χρώματα», «Ανθοκλέφτρα») και δύο νεαρών Παλουμπαίων από τις μητέρες τους, εκκολαπτώμενων ποιητών, της Βασιλικής Ράλλη («Όταν μπορεί ο ήλιος», «Ο αόρατος άνθρωπος και το άλογο», «Μαγεία») και του Συμεών Συμεωνίδη («Κάποτε ήταν ένα χέρι», «Σκιά»).

 

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος διάβασε δικά του ποιήματα («Σκληρότεροι χειμώνες», «Κάποια παρηγοριά», «Απλούστευση», «Ενδεδυμένη την επιθυμία», «Ο θάνατος του φεγγαριού»).

 

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Χρονάς, ο οποίος διάβασε ποιήματά του και ερμήνευσε, σχολίασε και διηγήθηκε με τον απλό και καθηλωτικό του τρόπο προσωπικά του γεγονότα και αναμνήσεις από τον μακρύ λογοτεχνικό και γενικότερο πνευματικό του βίο και τη συμπόρευσή του με άλλες σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Τις απαγγελίες και την ανάγνωση συνόδευσε με την κιθάρα του ο μουσικός Στέλιος Συμεωνίδης.

 

Η βραδιά τελείωσε με συζήτηση που βασίστηκε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι θεατές - ακροατές.

 

Διαβάστε τα ποιήματα σε μορφή pdf   εδώ.

 

 

 

 

 

Ευθυμία Γκίνη

-------------------

 

Opsarion.gr

Σημείωση: Η Σελίδα μας ευχαριστεί θερμά την κυρία Ευθυμία Γκίνη (Πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων) που συνέλλεξε και μας έδωσε το σύνολο σχεδόν των ποιημάτων που απαγγέλθηκαν στον Πύργο του Πλαπούτα, σε έναν πραγματικά ειδυλλιακό χώρο.