Η Διαθήκη του Μήτρου Αναστασόπουλου ...

Ο Μήτρος Αναστασόπουλος το  1821, είχε τον βαθμό του χιλίαρχου (σαν να λέμε του στρατηγού σήμερα), και ήταν από την Κυπαρισσία γνωστή και ως Αρκαδιά. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία (δεν γνωρίζουμε άλλα στοιχεία) και είχαν αποκτήσει είκοσι (20) παιδιά, εκ των οποίων τελικά μόνον δύο έζησαν, όπως στην συνέχεια διαπιστώνουμε από την διαθήκη του.

Στο Ψάρι, στο χωριό μας, αρκετοί πατριώτες συνδέουν τον Μήτρο Αναστασόπουλο με τους Αναστασοπουλαίους. Δεν γνωρίζουμε από πότε κυκλοφορεί αυτή η φήμη, όμως, δεν έχει βάση ιστορική

Στο χωριό μας, στον καιρό του 1821, πήραν τα όπλα πολλοί πατριώτες. Ήταν αδιανόητο κάποια οικογένεια να μην είχε αντιπρόσωπο στον πόλεμο, απλό στρατιώτη ή βαθμοφόρο. Μερικοί από αυτούς έχουν καταγραφεί, οι περισσότεροι όχι. Αυτό δεν συνέβη μόνο με το δικό μας χωριό αλλά στάθηκε σε όλη την επικράτεια η αδυναμία καταγραφής όλων όσων πολέμησαν τον καταχτητή.

Οι πηγές, εξ όσων γνωρίζουμε (γιατί πάντοτε ξεφεύγει ένα γεγονός, μια λεπτομέρεια από την έρευνα), αναφέρουν τους κατωτέρω Ψαραίους σαν πολεμιστές του 1821: « Γιάννης[i] και Παρασκευάς Αναστασόπουλος, Γιώργος Σταματόπουλος ή Καψοκαλύβας, Μίχος Μπισκάμης (Σταυρόπουλος), Πανουσόπουλος, Κωνσταντόπουλος …..».

Ειδικότερα όμως για τον Μήτρο Αναστασόπουλο τον στρατηγό, δεν βρίσκουμε στοιχεία στο χωριό μας. Βρήκαμε όμως την διαθήκη του, που είχε συντάξει τρία χρόνια πριν τον θάνατό του (πέθανε 27 Σεπτεμβρίου 1858). Σε αυτήν διακρίνεται καθαρά ο τόπος που έζησε, έκανε οικογένεια, και πέθανε. Και αυτό το πολύτιμο στοιχείο, ξεχωρίζει τον μύθο από την αλήθεια. Την διαθήκη του Μήτρου Αναστασόπουλου, μας την παρέδωσε ο εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» Βασίλης Ματσινόπουλος και τον ευχαριστούμε θερμά.

Για την καλύτερη ανάγνωσή της σας την δίνουμε σε μορφή αρχείου  PDF.

Η Διαθήκη του Μήτρου Αναστασόπουλου.

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος


[i] Για τον Γιάννη Αναστασόπουλο, υπολοχαγό στον πόλεμο και μετέπειτα φαλαγγίτη, έχουμε δημοσιεύσει έξι (6) έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.